Градоначелник Брчког Синиша Милић изјавио је да је Влада Брчко Дистрикта донијела одлуку о измјенама Правилника о раду службеника и намјештеника у органима јавне управе према којима, између осталог, више неће бити могуће ангажовање лица по уговору о привременим и повременим пословима.

Милић је рекао да су измјенама Правилника, које ће ступити на снагу 1. јануара, прописане јасне процедуре запошљавања које подразумијевају расписивање јавног позива, одговарајуће критеријуме, бодовање и избор најуспјешнијих кандидата.

На приједлог Одјељења за јавне послове, Влада Брчко Дистрикта је донијела закључак у којем је, на основу претходних анализа, предложила да будућа контакт тачка за гранични мост преко ријеке Саве буде на почетку или на крају обилазнице, односно у насељима Горице или Гредице, а коначну одлуку о томе донијеће Скупштина.

“У наставку сједнице ћемо имати и одлуку о формирању радне групе која би, уз стручне консултантске услуге екстерног типа, требало да одреди и најприхватљивију трасу будућег ауто-пута који иде из правца Сарајева, односно Бањалуке кроз Брчко”, рекао је Милић.

Он је такође рекао да би у наставку редовне сједнице наредне седмице, требало да буде усвојен и Правилник о подстицају у пољопривреди. Како је рекао, договорени су задаци и обавезе органа управе и других институција у процесу кандидовања тачке дневног реда ради одређивања критеријума за исплату средстава једнократне помоћи за лица која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање.

“Ми смо једна од ријетких, ако не и једина средина која је посегнула за том врстом подршке. За ове намјене издвојено је милион КМ, с тим што ће Завод за запошљавање придружити одређен износ властитих средстава, уколико буде потребе. Грађани ће добити ова средства и водићемо рачуна да буду поштеђени стајања у редовима. Највероватније ће се исплата вршити преко поштанских оператера”, појаснио је Милић.