Грађани Брчко дистрикта од данас се позивом на број телефона 0800 31 004, који је бесплатан, могу пријавити за вакцинацију против коронавируса. Број за пријављивање ће радити од 9.00 до 16.00 сати – радним данима, саопћено је из Владе Брчко дистрикта.

У наредном периоду, како је саопћено, бит ће омогућене и пријаве путем wеб странице Владе Брчко дистрикта о чему ће јавност бити правовремено обавијештена.

Пријављени грађани ће о термину вакцинације бити обавијештени, чиме ће бити осигурано избјегавање стварања гужви на пунктовима за вакцинацију.

Имунизација опће популације вршит ће се у великој сали Омладинског центра, на Тргу правде, гдје су у току прошле седмице постављени пунктови за вакцинацију на којима ће бити могуће вакцинисати приближно 160 пријављених грађана дневно.

Одјељење за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта почиње и кампању промоције вакцинације. Полазна тачка је пласирање стикер пакета на платформи Вибер који садрже мотивационе поруке и информацију о начину пријављивања за вакцинацију. Поруке као што су „Гдје путујемо послије вакцине?“, „Живот нема цијену, зато су вакцине бесплатне?“ и „Штитим те, заштити ме“ имају за циљ створити интерес и охрабрити грађане да приступе процесу имунизације.

Одјељење за здравство Брчко дистрикта је путем механизма ЦОВАX извршило набавку 32.000 доза вакцина за имунизацију становништва против ЦОВИД-19, а интензивно ради на изналажењу начина за набавку преосталих потребних доза. Крајем марта мјесеца почела је сукцесивна испорука, коју су слиједиле и донације вакцина. По испоруци првог контингента, активирана је почетна фаза Плана вакцинације, која се односи на имунизацију медицинског и немедицинског особља ЈЗУ, при чему је предност дата онима који су највише изложени опасности заразе, запосленима у тријажним и ЦОВИД амбулантама и одјељењима на којима се лијече ЦОВИД позитивни пацијенти.

Имунизација у ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ успјешно је проведена, те се активно ради на припремама за реализацију осталих подфаза прве приоритетне фазе Плана вакцинације, у коју спадају корисници услуга и запослени у домовима за старе, а затим и особе које припадају ризичним групама због старости и дијагностицираних коморбидитета.

Грађанима Брчко дистрикта још једном је упућен апел да поштују мјере/препоруке Кризног штаба Брчко дистрикта Босне и Херцеговине.