Штаб за заштиту и спашавање Брчко дистрикта БиХ на данашњој сједници донио је наредбу да настава у свим основним и средњим школама на подручју Брчко дистрикта БиХ почиње у понедјељак, 7. децембра ове године.

Шеф Одјељења за здравство и остале услуге Акиф Пезеровић казао је да је Штаб задужио Одјељење за образовање да организује наставу у средњим школама на начин да се редукује у смјенама на седмичном нивоу, које би похађало 50 посто ученика једног одјељења, саопћено је из Владе Брчког.

“То значи да сви они разреди у средњим школама који имају изнад 15 ученика подијели би се на два разреда. Такођер, задужен је и Инспекторат да врши појачану контролу поштовања епидемиолошких мјера и Протокола и услова за почетак одвијања наставе у свим основним и средњим школама“, истакао је Пезеровић.

На данашњој сједници, како је наведено, Штаб је донио и наредбу гдје се од 7. децембра ове године до 19.00 сати одобрава обављање угоститељске дјелатности на подручју Брчко дистрикта БиХ, рад спортских кладионица, коцкарница и других приређивања игара на срећу, теретана, фитнес центара, школе спорта, рекреативне активности које се обављају у затвореном простору као и јавни линијски превоз путника у приградско-градском саобраћају.

Овом наредбом Штаб је задужио Инспекторат да врши појачану контролу поштовања мјера и наредби Штаба за заштиту и спашавање у угоститељским објектима, а све с циљем спречавања ширења заразе коронавируса.

Штаб је задржао наредбу полицијског сата гдје се забрањује кретање у периоду од 22.00 до 5.00 сати ујутро. Овом наредбом, како је истакнуто, изузимају се сви запослени који врше службене дужности или су укључени у провођење мјера и активности у вези с проглашењем стања природне несреће због коронавируса, као и запослени у правним лицима у којима се ради континуитета производње рад одвија у смјенама.

Пезеровић је на конференцији за медије изјавио да је епидемиолошка ситуација и даље лоша, али да су, ипак, примјетни одређени трендови побољшања.

“То се прије свега односи на смањење пацијената у нашем здравству, али и на лагано смањење заражених. Апелујем још једном на придржавање свега онога што је наложено од стране Штаба, јер уколико се ситуација задржи или крене у додатно погоршање, морат ћемо опет вратити мјере, што никоме није у интересу“, казао је Пезеровић, стоји у саопћењу.