Основни суд у Брчком одредио је једномјесечни притвор шесторици ухапшених у акцији “Кланац”, у којој је на подручју Брчко дистрикта и Тузланског кантона пронађена и одузета већа количина различитих дрога, оружје, муниција и други предмети, као и више од 50.000 КМ у различитима апоенима.

Организатору, чији су иницијали Т.Х. и припадницима групе за организовани криминал Р.А, Т.А, М.Е, М.С. и А.Е притвор је одређен због опасности да ће поновити кривично дјело, уништити доказе или утицајем на свједоке и саучеснике ометати кривични поступак, саопштено је из Тужилаштва Брчко дистрикта на чији приједлог им је одређен притвор.

Прије три дана на подручју Брчко дистрикта и Тузланског кантона спроведена је акција кодног назива “Кланац”, када је ухапшено 19 лица и извршен претрес на 22 локације.

Против ове групе, која је на подручју Брчко дистрикта и Тузланског кантона дјеловала од 2018. године, Тужилаштво и Полиција Брчко дистрикта дуже вријеме интензивно проводе истражне активности у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Тужилаштвом Тузланског кантона.

Група, са јасном хијерархијом и подјелом задатака, осумњичена је да је на подручју Брчког и Грачанице прометовала више од 90 килограма дрога скривајући је до даљег преузимања у земљишту обраслом растињем, под камењем и у закопаним бурадима.

Сумња се да је Т.Х. као лице задужено за превоз дроге, одређивао Б.А, А.Е. и М.Е. који је уз Р.А, М.С, Х.А. и Т.К. вршио и њено даље распоређивање, скривање и предају ради продаје.

Сви су осумњичени за кривична дјела организовани криминал из члана 336 Кривичног закона Брчко дистрикта у вези са кривичним дјелом неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 232 истог закона.

Сагласно Кривичном закону, организатору групе за организовани криминал може бити изречена казна затвора од најмање десет година или казна дуготрајног затвора, а припадницима казна затвора од најмање пет година, наводи се у саопштењу.