Влада Брчко дистрикта БиХ на 111. ванредној сједници усвојила је Приједлог одлуке о издвајању новчаних средстава по Закону о ублажавању негативних економских посљедица изазваних стањем природне несреће због COVID-19 у Брчко дистрикту БиХ.

Шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу Перо Гудељевић казао је да је на основу COVID-19 закона укупно за ове намјене издвојено 4.130.189,18 КМ, а све како би се покушале умањити економске посљедице за предузећа и предузетнике у Дистрикту.

“На основу Одлуке Владе, односно Програма који је Влада усвојила за трећи мјесец ове године издвојена су одређена средства, а за четврти мјесец то је учињено на основу овог закона, који је донијела Скупштина. Укупан број предузећа која су овог пута обухваћена субвенцијама је 1.774 и у тим предузећима је запослено 7.940 радника. С обзиром на то да су критерији по овом закону били нешто строжи него што су били у самој Одлуци за трећи мјесец, одређен број захтјева је одбијен. Из разлога што предузећа нису испуњавала те услове, укупно су 144 захтјева одбијена. Дио захтјева одбијен је због тога што предузећа нису имала смањење промета или нису измирила све обавезе у вези с порезима односно доприносима у претходним годинама“, казао је Гудељевић.

Он је нагласио да је износ средстава приближно исти као што је био и за мјесец март ове године.

“Сада имамо мањи број предузећа, а износ новца је приближно исти јер се овога пута издваја 860 КМ за предузећа која су стекла услове да им се исплате плате и доприноси, а у Програму је то било око 760 КМ. Ја се надам да ће одлука данас бити потписана и када добијемо потписану одлуку, ми ћемо припремљене, неопходне документе упутити Дирекцији за финансије на исплату. Вјерујем да ово неће трајати дуже од четири или пет дана“, казао је Гудељевић.

Он је подсјетио да је Законом дефинисано да ће се одређена врста мјера предузимати и након што престане проглашење природне несреће.

“У овом тренутку новац који је био на располагању у Одјељењу за привредни развој, спорт и културу скоро је у потпуности потрошен и очекујемо да ће Скупштина Брчко дистрикта БиХ у септембру урадити још један ребаланс како би се осигурала додатна средства и наставило с овим мјерама. Међутим сви смо свјесни чињенице да су у петом мјесецу скоро сва предузећа почела радити и највећи дио тих субвенција, који се односи на те плате, фактички неће ни бити у могућности да добију. Та средства за наредне мјесеце требала би бити нешто мања и вјерујем да ће Влада и Скупштина наћи начин да испоштују закон који смо донијели и да уједно испоштујемо и оно што привреда Дистрикта очекује од нас“, казао је Гудељевић.