Бугарски држављани гласаће данас на парламентарним изборима како би одабрали посланике у Народној скупштини Бугарске.

Око 12.000 бирачких мјеста отворено је у 7.00 часова, а право гласа до вечерас у 20.00 часова имаће 6,7 милиона људи, док ће у 66 других земаља бити отворено још 465 бирачких мјеста.

Више од 3.400 посматрача пратиће процес гласања, а радници пет социолошких агенција радиће на припреми излазних анкета.

С обзиром на чињеницу да се избори одржавају у вријеме пандемије ковид 19, посебна пажња посвећена је безбједности чланова изборних комисија и грађана који гласају. Током гласања грађани ће морати да поштују физичку дистанцу, да носе заштитне маске и да користе дезинфекционо средство, а особе са симптомима прехладе неће бити примљене на бирачка мјеста.

Осим тога, чланови комисија који ће радити у болницама или ће комуницирати са лицима која су у самоизолацији добиће пуну заштитну опрему.

Власти су ангажовале и 20.000 полицијских службеника како би се осигурао ред на бирачким мјестима, јавио је ТАСС.

Водеће социолошке службе предвиђају да ће већину гласова данас освојити странка Грађани за европски развој Бугарске /ГЕРБ/, у коалицији са Савезом демократских снага.

Очекује се да ће ГЕРБ добити подршку око 28 одсто гласача, њен главни противник Социјалистичка странка Бугарске /БСП/ око 20 одсто, а сматра се да странке као што су нова странка Има такав народ и Покрет за права и слободе могу да освоје око 13 одсто гласова.