Издавачка кућа ‘Бајбук’ најавила је пети Међународни фестивал књижевности ‘Букстан’ у Сарајеву, у четири дана планирано је више од 20 догађаја, а дио програма бит ће у мало другачијем облику него ранијих година.

Како је најавио на конференцији за новинаре директор Издавачке куће ‘Бајбук’ Дамир Узуновић, Фестивал би требало на отвори аутор Бенџамин Мосер. Планирано је да презентира књигу ‘Зонтаг: живот и дјело’, у сриједу у 17 сати на тргу испред Народног позоришта који носи њено име. Та књига је објављена у издању Издавачке куће ‘Бајбук’.

Окарактеризирана као изнимно захтјеван издавачки подухват, са више од седам стотина страница и два блока фотографија у тврдом увезу у пријеводу Сенаде Кресо, а доноси портрет једне од највећих интелектуалки савременог свијета. За биографију те књижевне величине Бенџамин Мосер добио је Пулицерову награду.

“Са стотине интервјуа, вођених од Мауија до Штокхолма и од Лондона до Сарајева, уз око стотину фотографија ’Зонтаг: живот и дјело’ прва је књига која се темељи на ауторичиној архивској грађи недоступној јавности, као и на разговорима с многим људима који никад раније нису говорили о Зонтаг, између осталих с Ени Лебовиц”, наводи организатор.

Међу осталима, Узуновић је извојио и панел дискусију ‘Ендгејм’, који ће из Амстердама водити Крис Којлеманс а разговарат ће са Јулиан Боргером, Флоренс Хартман, Дејвидом Роудом и Петером Масом.

“Не можемо позвати публику да дође на догађаје, морамо поштивати мјере уведене због епидемиолошке ситуације. Издржат ћемо и ову непогоду знајући да наредне године можемо опет имати ‘Букстан’ у досадашњем формату, ако буде пронађена вакцина”, нагласио је.

Уредница Кристина Лјевак најавила је програме који обухватају домаће и иноземне ауторе те нагласила да би Фестивал требало да затвори домаћи аутор Семездин Мехмединовић с другим, допуњеним издањем књиге ’Ово вријеме сада’. Из програма је издвојила и специјални садржај, посвећен сјећању на рано преминулог књижевника Бекима Сејрановића.

Катарина Лукетић је водитељица књижевне радионице за младе књижевне критичаре који су стигли из регије, као дио програма Фестивала. У данашњем сусрету са новинарима нагласила је да, у периоду од 25. до 31. октобра, разговарају о теми ‘Критика и истина: шта, како и коме читамо?’.

Пети Међународни фестивал књижевности ‘Букстан’ бит ће одржан од 28. до 31. октобра у Сарајеву. Осим отварања, садржаји Фестивала бит ће у сали Кина ’Митинг Поинт’, ове године уз придржавање посебних мјера прописаних од кризног штаба. Организатор истиче да ће се сви догађаји преносити онлајн те препоручује да се што више користи та погодност. За одређене догађаје бит ће омогућен и симултани превод.

Препоручује се да праћење буде онлине, а за оне који ипак желе сусрет са ауторима (због тренутне ситуације узроковане пандемијом) неопходно је преузети улазнице на благајни кина, најкасније сат времена прије.