Трећи талас погађа многе земље, а из Пољске стижу информације о новим рекордима , расту бројеви заражених, а у Бразилу је забиљежен рекордан број преминулих у једном дану.

Италијанска влада наредила је затварање свих школа у ризичним подручјима, пошто су најновији подаци показали да је више од 50 посто случајева заразе коронавирусом повезано с новим, веома заразним британским сојем, јавља АФП.

У Израелу се отварају ресторани и туристичке атракције, али само за оне који имају цертификат да су вакцинисани.

У свијету је до сада заражено више од 114,8 милиона људи, а преминуло је више од 2,55 милиона. Опоравило се више од 64,9 милиона људи, показују подаци Джонс Хопкинс универзитета.

Како је у Еуропи?

Трећи талас погађа многе земље, а из Пољске стижу информације о новим рекордима.

У последња 24 сата је нових 15.698 случајева заразе, што је највећи број од 27. новембра, рекао је замјеник министра здравља Валдемар Краска.

Данашње бројке показују да трећи талас није само чињеница, већ можемо и да видимо како узима маха. Данас имамо 15.698 нових потврђених случајева – готово двоструко више него јуче – рекао је Краска за Пољски радио. Број нових дневних случајева данас је за 29 посто виши у односу на прије недељу дана, а за чак 81 подсто у односу на прије двије недјеље, према подацима министарства здравља.

Школама у највише погођеним областима у Италији наложено је да се затворе због пораста случајева повезаних са британским сојем вируса.

Влада је такође продужила ограничења путовања унутар земље до почетка априла.

Водећи шведски епидемиолог упозорио је да се земља креће ка трећем таласу, како се наставља ширење британске варијанте вируса.

Иако је Шведска до сада избјегла закључавање, повећала је ограничења са већим ограничењима броја људи који су дозвољени у тржним центрима и већим трговинама, за која се очекује да буду уведена.

Нјемачка канцеларка Ангела Меркел разговарат ће с регионалним лидерима како би разговарала о сљедећим корацима пошто се тренутно закључавање завршава 14. марта.

Како је у свијету ?

Амерички председник Джо Бајден рекао је да ће Америка имати довољно вакцина против коронавируса до краја маја.

Додао је да је то два мјесеца раније од очекиваног и да ће процес вакцинације бити продужен како би више Американаца увјеерили да је узму.

Бајден је упозорио људе да „остану на опрезу, јер ова борба још није готова”.

Нјегова изјава је у супротности са одлукама неких држава које су ублажиле рестриктивне мере како би опоравиле економије.

Иако је почетком године забиљележен нагли пад броја заражних, у неким државама број поново расте и многи страхују од доласка новог таласа епидемије.

Ванредно стање у Токију би могло да буде продужено за још двије недеље. Премијер рекао је да је продужење потребно за „заштиту живота и средстава за живот људи” у главном граду Јапана. Постоји забринутост да ће ублажавање тамошњих ограничења проузроковати нови скок у случајевима.

Више афричких земаља добило је прве серије вакцина против коронавируса у оквиру глобалне Цоваx схеме. Кенија је у сриједу добила више од милион доза вакцине Окфорд-АстраЗенека, а дозе су довољне за вакцинацију 500.000 људи у првој фази. Први на реду ће бити здравствени радници, учитељи, полицајци и старији.У Демократској Републици Конго, министар здравља Етени Лонгондо боравио је у уторак увече на аеродрому како би примио 1,7 милиона доза вакцине АстраЗенека.ДР Конго очекује да ће до краја маја добити укупно 6,9 милиона доза.Ангола је добила 624.000 доза вакцине, док је Гамбија у сриједу добила 36.000 доза.

Прва серија вакцина стигла је и на Тајван, а око 117.000 доза вакцине АстраЗенека стигло је у Тајпеј у сриједу, али није познато када ће почети вакцинација.