Њемачке банке требало би да се припреме за нагли раст инсолвентности клијената, јер коронакриза гура слабије компаније на ивицу и доводи у питање тржиште некретнина у земљи, саопштила је Бундесбанка.

С обзиром да је дио владиног мораторијума сада истекао, њемачка централна банка наводи да би несолвентности компанија могла до марта наредне године да порасте више од 35 одсто, на преко шест хиљада компанија по кварталу, што је ниво који није виђен још од 2013. године, преноси Capital.ba.

“Оштар економски пад појачава страховања да ће се број инсолвентних предузећа значајно повећати у наредним кварталима”, упозорила је Бундесбанка у годишњем извјештају о финансијској стабилности, уз процјену да ће раст несолвентности бити већи у производном сектору него у услугама и грађевинарству.

Утицај на банке би могао да буде ограничен јер најтеже погођена угоститељска индустрија у кредитном књиговодству домаћих банака има удио нешто мањи од два одсто, у односу на удио од 23 одсто сектора некретнина и грађевинарства.

Пандемија коронавируса и даље би могла да представља проблем за њемачко тржиште некретнина након висегодишњег процвата.

“Повећање незапослености и броја несолвентности домаћинстава такође би могло да резултира растом неизмиривања дугова по основу стамбених кредита, док би раст несолвентности предузећа и смањена потражња за пословним простором могли негативно да утичу на тржиште комерцијалних некретнина”, закључила је Бундесбанка.