Министар мора, промета и инсфраструктуре Олег Бутковић изјавио је у уторак у Комарни након обиласка градилишта Пељешког моста како изградња напредује успјешном динамиком, успркос проблемима проузроченима пандемијом коронавируса.

На Пељешком мосту у тијеку је окрупњавање челичне конструкције и бетонирање средишњег пилона, а Бутковић очекује да ће пројект бити довршен према заказаним роковима.

„Све скупа иде јако добро, нема већих кашњења, а неки од извођача су и испред рока. Радове изводе респектабилне твртке које у одређеном тренутку могу и појачати извођење радова. Вјерујем да ћемо кроз годину и пол дана бити готови с цијелим пројектом те отворити Пељешки мост с приступним цестама“, рекао је Бутковић.

Предсједник Управе Хрватских цеста Јосип Шкорић изјавио је како се у пројекту покушава свести на што мању мјеру утјецај пандемије коронавируса.

„Имамо координације сваки тједан, сагледавамо проблеме, али имамо задане рокове. Радимо измјену документације како бисмо омогућили изградњу чвора Бријеста, чиме ће се мост моћи пустити у промет одмах по изградњи привремено но локалну прометницу“, истакнуо је Шкорић.

Уговор за изградњу моста копно-Пељешац с приступним цестама, вриједан 2,08 милијарди куна (без ПДВ-а) потписан је 23. травња 2018. између представника Хрватских цеста (ХЦ) и кинеског конзорција Цхина Роад анд Бридге Цорпоратионк, а 85 посто прихватљивих трошкова финанцира се из ЕУ средстава.

У листопаду 2019., пак, потписани су уговори о градњи приступних цеста Пељешком мосту и обилазнице Стона с тврткама Страбаг и Аваx.

Дионицу Дубока – Спараговићи/Зарадеже гради аустријски Страбаг, а дионицу стонске обилазнице и поддионице Спараговићи/Зарадеже – Прапратно и Прапратно – Доли гради грчки Аваx. Ради се о укупно 30-ак километара приступних цеста.

Изградња дионице Спараговићи/Зарадеже стоји 478,3 милијуна куна без ПДВ-а, а Аваxова дионица 511,5 милијуна куна, такођер без ПДВ-а.

Грци од тренутка увођења у посао имају 28 мјесеци за завршетак своје дионице, а Аустријанци 33 мјесеца. Ради се о захтјевним дионицима, с неколико мостова, вијадуката и тунела.