Све веће тензије међу политичким актерима уочи данашње сједнице Скупштине града Бањалука, која ће разматрати усвајање буџета за ову годину. Амандманима на предложени буџет, већина окупљена око СНСД-а планира да озбиљно поремети планове градоначелника Драшка Станивуковића. Странке опозиције у томе виде остварење пријетњи Милорада Додика из изборне ноћи, због губитка мјеста градоначелника.

„Бањалука се гаси“ стајало је на ПДП-овом паноу на Тргу Крајине. Уз паролу и фотографије потписника амандмана на буџет из владајуће коалиције. Укидање великог дијела новца за основно одржавање града и издвајање четири милиона марака за здравствене установе које нису у надлежности града, умањење прихода по основу пореза на
непокретности блокираће град, увјеравају. Спорним сматрају и до сада мање спомињани амандман.

ИВАН БЕГИЋ, одборник ПДП-а у Скупштини Града Бањалука

”…који предвиђа да се у Приједлогу одлуке о извршењу буџета града гдје год стоји ”градоначелник” мијења ријеч у ”Скупштина града”. Они су побркали законодавну и извршну власт. Они, господо, развлашћују овим амандманом градоначелника.”

ИГОР ЦРНАДАК, потпредсједник ПДП-а

”Ако сутра дође до овога што СНСД најављује, желим да поручим да већ прекосутра ми идемо на терен и доћи ћемо у сваку зграду, улицу, село и објаснити људима детаљно како изгледа овај удар на живот у нашем највећем граду.”

ПДП покушава да води борбу против законске могућности амандманског дјеловања на буџет, одговарају из СНСД-а. Не виде разлог због којег, кажу, неко може бити против помоћи здравственим радницима у тренутку пандемије.

МЛАДЕН ИЛИЋ, предсједник Скупштине Града Бањалука

”Апсурдно је причати да Бањалука неће имати расвјету, да се Бањалука неће косити, да се неће одржавати саобраћајнице, међутим, свакако нашим грађанима ће то у наредном периоду то бити и показано.”

Одборници већине сматрају линчом ПДП-ов перформанс који је изведен, како вјерују, по налогу градоначелника.

НЕВЕН СТАНИЋ, одборник Уједињене Српске у Скупштини Града Бањалука

”Ово није игра, ово је озбиљна ствар. Овђе се ради о животима. Не ради се ни о буџету ни о амандманима, ради се о животима одборника, о животима наших породица које се стављају на пањ овдје зато што неко мисли да је ово занимљиво.”

У одбрану приједлога буџета и градоначелника стао је СДС. Указују да је предложеним буџетом предвиђен раст инвестиција без кредитног задужења, за разлику од прошлогодишњег уз смањење потрошње. Побољшање положаја здравствених радника, кажу, посао је Владе. Одбацују наводе да Станивуковић може да управља дијелом буџета који није обухваћен амандманима.

САША ЛОВРИЋ, члан Извршног одбора СДС-а

”Од тих 150 милиона градоначелник може да располаже, да врши реалокацију ставки за помоћ и слично, од 10 до 15 милиона. Ово су смишљено урадили да сломе Бањалучане, да свежу руке Драшку Станивуковићу.”

Оба политичка табора наћи ће се тако пред озбиљним избором. Донијети одлуке у интересу грађана или водити политичку битку преко леђа 200 хиљада становника највећег града Републике Српске.