Босанскохерцеговачко-америчка академија наука и умјетности (БХАААС) поздравља Нацрт закона о високом образовању, сачињен на иницијативу Владе Кантона Сарајево (КС), односно Министарства за науку, високо образовање и младе КС.

”Овај закон ће потаћи научну продукцију на свјетском нивоу, подићи видљивост наших институција на међународним ранг-листама и повећати атрактивност универзитета као партнера за привреду”, наводи БХАААС у саопћењу за јавност.

Како се истиче, модернизирање високо-образовног система је интегрална компонента у развоју економије базиране на знању.

”Један од начина да се то оствари је успостављање ригорозних критерија за истраживачки рад и напредовање, уз истовремено препознавање специфичности различитих научних области, поља и грана као и вредновање цјелине квалитета и рада академског особља чија се процјена оставља представницима академске заједнице. Ако желимо градити земљу на знању морамо журно усавршити наше образовање, провести хитне и неопходне реформе и ићи укорак са модерним образовним системима”, наводи се у саопћењу.

У том контексту, један од закључака недавно одржане научне конференције “12. Дани БХАААС-а у БиХ” јесте да је ово крајњи тренутак да се бх. универзитети, а посебно Универзитет у Сарајеву, као највећа и најважнија институција високог образовања у БиХ, требају под хитно прикључити свјетским трендовима у истраживању, објављивању научних публикација и критеријима за академско напредовање.