Отворени су гранични прелази према Хрватској, Црној Гори и Србији. Држављани ових земаља могу ући у Босну и Херцеговину без теста на коронавирус. Држављани Босне и Херцеговине за сада могу путовати у Србију, у Црну Гору ће моћи од 1. јуна, а граница Хрватске и даље остаје затворена.

Новинар БХРТ-а Небојша Колак данас је био на прелазу Иваница између Требиња и Дубровника.

Гранични прелаз Иваница између Босне и Херцеговине и Хрватске, отворен је јуче у поподневним часовима за држављане Хрватске. Они могу прелазити границу као и раније, битно је да имају лична документа, а тестови на корона вирус им не требају.

Који су најчешћи разлози због којих људи долазе, највише из Дубровника у Требиње?

“Слободни смо, напокон се можемо кретати нормално. Идемо до Требиња, у куповину”.
“Ево, дочекали смо да након два мјесеца можео ићи на посао, радити – на неки начин и слобода, слобода кретања и свега…”.
“Мислим да је добро, треба се пазити, треба неки ред да постоји. Прелазак треба да функционише, доста је људи везано и послом и фамилијарно”.

Саобраћаја још увијек нема у пуном капацитету, а за надати се да ће се, како буду одмицали љето и сезона, повећавати и број возила.

А шта за грађане Требиња представља отварање прелаза Иваница, али и других прелаза према Црној Гори?

“Границе су одличне, сигурно, без сарадње нема ништа. Вјерујте, много значи Требињу. Требиње је коначно дошло на своје”, каже Ристо, продавач на пијаци у Требињу.

“С обзиром гдје се налазимо и да зависимо једни од других, наравно да ће нам значити много”, каже Весна, продавач на пијаци у Требињу.

Одлуком Савјета министара Босне и Херцеговине држављанима Хрватске, Црне Горе и Србије омогућен је несметан улазак у нашу земљу.

“Држављани наведених земаља могу ући у Босну и Херцеговину уз ваљане путне исправе, могу користити путовницу или особну исказницу. Одлуком Вијећа министара БиХ од првог липња отварају се гранични прелази на зрачним лукама у БиХ”, каже Франка Вицан, портпарол Граничне полиције БиХ.

Дубровчани могу слободно преко границе до Требиња. Отварање хрватске границе за слободан пролаз сада ишчекују становници Требиња јер је до пандемије и затварања граница, велики број њих радио у Дубровнику.