Представници компаније БХ-Гас данас су објавили да су, након одлуке Енергоинвеста о промјени транспортног пута гаса и онемогућавања БХ-Гаса у извршавању радних задатака, поднијели кривичну пријаву Федералној управи полиције.

Вршилац дужности директора Јасмин Салкић изјавио је на прес-конференцији у Сарајеву да је ФУП-у предата документација о незаконитом дјеловању Енергоинвеста, с нагласком на то да системом набаве гаса и номинацијама од 1. априла 2021. управља Транспортгас Србија и Гас Промет Пале.

Додао је да је, осим тога, ФУП-у документирано да ни мађарски ФГСЗ, ни Транспортгас Србија нису прихватили аргумент Енергоинвеста да уговори на старом транспортном путу буду раскинути из разлога “више силе”, што значи да су они важећи с инотранспортерима и извршени су закупи на тим системима, али је Енергоинвест и поред те чињенице промијенио транспортни пут.

Салкић је истакао да су даљња дешавања везана за угрожавање сигурности снабдијевања јер је Енергоинвест избацио БХ-Гас из послова номинације и наруџби гаса, тако да је дошло до пада притиска у транспортном систему.

“БХ-Гас ће данас допунити кривичну пријаву доказима дешавањима на транспортном систему”, поручио је Салкић.