Гас Промет Пале обавијестио је БХ-Гас да је дошло до цурења природног гаса на магистралном гасоводу Шепак-Зворник-Сарајево, на ширем подручју села Роћевић.

БХ-Гас је првобитно обавијештен да ће санација мјеста цурења природног гаса бити ријешена без потпуне обуставе природног гаса, али након дефектаже установљено је да је потребна хитна санација и замјена цијеви, због чега ће доћи до потпуне обуставе испоруке природног гаса, према писаним информацијама из Гас Промета Пале, саопћено је из БХ-Гаса.

Санација и замјена цијеви ће бити извршена у петак 5. фебруара, а потпуна обустава испоруке природног гаса, према информацијама Гас Промета Пале, ће бити у периоду од раних јутарњих сати у петак са пројекцијом да ће обустава трајати до 24 сата од те потпуне обуставе испоруке.

Како је саопћено, БХ-Гас ће одмах тражити од Сарајевогаса и Топлана Сарајево да све котловнице и сви потрошачи који могу – да пређу на алтернативно гориво дана 5. фебруара, чиме би се створила већа могућност да индивидуални потрошачи/домаћинства имају и даље природни гас у својим домаћинствима.

“БХ-Гас је направио сценариј који подразумијева балансирање на систему (потрошња гаса из акумулације) у којем ће се покушати да што дуже сви потрошачи (искључујући Топлане Сарајево) имају потребне количине природног гаса током 5. фебруара. Међутим, готово је извјестан сценарио да ће током 5. фебруара 2021. године сви потрошачи за један временски период остати без потребних количина природног гаса, а БХ-Гас ће покушати да то вријеме без природног гаса буде што мање”, истиче се у саопћењу.

У случају трајања радова дужи временски период, преко 24 сата, нема дилеме да ће потрошачи сво то вријеме бити без дотока природног гаса. Уједно, Гас Промет није прихватио молбу БХ-Гаса да се санација изврши током недјеље, када је потрошња гас мања у цијелој БиХ, наводи се у саопћењу.