БХ-Гас је у складу са закључком Владе Федерације БиХ извршио уплату средстава на рачун Енергоинвеста и то за обавезе за гас у марту, те за обавезе по основу ПДВ-а чиме је у потпуности испоштован закључак Владе ФБиХ, саопћено је из те компаније.

“Желимо да нагласимо да БХ-Гас није имао правни основ за директно плаћање обавеза према Енергоинвесту и то смо наглашавали сво ово вријеме тако да никаквог одбијања плаћања није било нити намјере да се грађани и привреда доведу у ову ситуацију. Сва дешавања су проузрокована недостављањем руске фактуре Енергоинвеста. Упориште за плаћање обавезе према Енергоинвесту је Закључак Владе ФБиХ којим се налаже уплата средстава за гас и ПДВ-е према Енергоинвесту и БХ-Гас је на бази тог документа извршио захтјев Владе ФБиХ”, каже се у саопћењу.

У БХ-Гасу напомињу да је закључак Владе ФБиХ јасан те да су све обавезе за март мјесец по основу транспорта кроз Мађарску и Србију плаћене авансно у фебруару мјесецу 2021. године, а увозничка провизија која није дио закључка Владе ФБиХ бит ће одмах плаћена након што Енергоинвест достави збирну фактуру.

“Истовремено, Енергоинвест није ништа подузео по основу уговора са ‘старог’ правца снабдијевања, Берегово-Зворник, и те профактуре и даље испостављају и ФГСЗ и Транспортгас Србија. Ови уговори су и даље важећи”, истичу у БХ-Гасу.

Из те компаније подсјећају и на обавезу Енергоинвеста да те уговоре раскине уз сагласност свих уговорних страна, али не производећи посљедице активирања раскидне клаузуле од 23 мил. УСД.

“На крају, ако БХ-Гас није платио све обавезе по Закључку, како се онда од јутрос у шест сати одвија редовно снабдијевање Федерације БиХ природним гасом”, наводи се у саопћењу БХ-Гаса.