Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари и Линија за помоћ новинарима најоштрије осуђују пријетње које је новинару Елдину Хаџовићу упутио Вахид Хота, припадник Оружаних снага Босне и Херцеговине.

“Након што је Хаџовић 10. априла ове године на порталу Прометеј.ба објавио текст под насловом ‘Како је градоначелница Сарајева пала на првом испиту: Нису српски злочинци, него Војска РС-а’, а који су касње пренијели бројни портали, поменути Хота му је путем Фацебоока послао поруку изразито пријетећег садржаја у којој, уз бројне псовке и увреде, Хаџовићу пријети ‘шамарањем’ и ‘ломљењем прстију чекићем’”, наводе “БХ новинари” у саопћењу за јавност.

Из Удружења подсјећају како се увидом у Фацебоок профил Вахида Хоте може видјети да је ријеч о “припаднику Оружаних снага БиХ, што овај случај пријетњи новинару чини још шокантнијим и озбиљнијим”.

Управни одбор Удружења БХ новинари и Линија за помоћ новинарима сматрају да су отворене пријетње припадника ОСБиХ недопустиве, те да представљају угрожавање сигурности новинара и атак на слободу медија, мишљења и говора.

“Забрињавајуће је да особе попут Вахида Хоте, којима професионална дужност налаже да штите подједнако све грађане Босне и Херцеговине, њихова права и слободе, користе овакав вокабулар и отворено пријете физичким насиљем над новинарима само зато што се не слажу с њиховим ставовима и текстовима”, наводи се у саопћењу.

БХ новинари сматрају како “такво понашање појединаца не само да представља кривично дјело, него баца љагу на све припаднике Оружаних снага БиХ који свој посао обављају професионално, одговорно и поштујући законе”.

Удружење БХ новинари и Линија за помоћ новинарима о овом случају обавијестит ће надлежне полицијске органе с захтјевом за хитно покретање истраге о пријетњама упућеним новинару Хаџовићу.

“Такођер, о овим пријетњама обавијестит ћемо и представнике ОСБиХ, од којих захтијевамо истрагу против Вахида Хоте и подузимање санкције према овом припаднику Оружаних снага који је пријетио новинару физичким насиљем, чиме је угрозио његову сигурност и професионална новинарска права”, наводи се у саопћењу.