Управни одбор Удружења БХ новинари затражио је од Жељка Комшића, члана Предсједништва БиХ, да размотри и санкционира онлајн нападе на новинаре и медије, те хушкање, увреде и говор мржње његовог савјетника Нихада Хебибовића који, како су навели, континуирано трају посљедних годину, најчешће путем друштвене мреже Твитер.

У писму посланом Комшићу, Управни одбор БХ новинара захтијева подузимање законских мјера према савјетнику Хебибовићу, будући да су се његови коментари и постови на друштвеним мрежама претворили у “циљану, организирану и дуготрајну хајку на поједине новинаре и медије ради њихове професионалне дискредитације, рушења личног достојанства и угрожавања сигурности”.

“Садржај највећег дијела тих коментара супротан је правилима професионалне, пристојне и културне јавне комуникације, коју би морала поштовати особа на позицији савјетника члана Предсједништва БиХ. И не само да користи неприличан рјечник, савјетник Хебибовић пише најприземније лажи и увреде о новинарима и њиховом раду, користећи при том дискриминаторну реторику, вербално насиље и говор мржње”, упозорава Управни одбор Удружења БХ новинари.

Из Удружења подсјећају како су раније реагирали јаваним саопћењем на сличне поступке савјетника Хебибовића, очекујући да ће он сам престати злоуотребљавати јавну позицију и кршити медијске слободе и права новинара или да ће Комшић подузети законске и друге институционалне мјере које му стоје на располагању као члану Предсједништва БиХ.

Наводе такођер како онлајн насиље над новинарима, које проводи Комшићев савјетник, представља озбиљно кривично дјело, клевету и увреду, те истовремено руши углед највишег државног органа.

“Како није било никакве рекације из Комшићевог кабинета, о чему свједочи несмањена хајка савјетника Хебибовића на новинаре и медије у БиХ, Управни одбор Удружења БХ новинари се одлучио затражити институционалну реакцију и његово санкционирање”, каже се у саопћењу.

БХ новинари наводе да је њихов захтјев утемељен на бх. законском оквиру који штити професионална права, сигурност и достојанство новинара, те забрањује сваку врсту насиља па и оног путем друштвених мрежа.

Наглашавају како Хебибовић проводи хајку над новинарима путем Твитера и других друштвених мрежама током радног времена, што практично значи да “из просторија Предсједништва БиХ пријети новинарима, клевеће их и шаље хушкачке и увредљиве поруке”.

“Ваш савјетник злоупотребљава јавну позицију и ИТ ресурсе Предсједништва БиХ како би проводио онлајн насиље над одређеним новинарима и медијима”, истичу из Удружења БХ новинари и подсјећају како би “слично, јавно дјеловање особа на функцијама плаћеним новцем грађана било незамисливо у нормалним, демократским државама, а таква особа одмах разријешена дужности”.

Управни одбор БХ новинара, наводи се у саопћењу, очекује да Комшић најозбиљније размотри непримјерено и незаконито поступање властитог савјетника, те подузме мјере прописане бх. законима и интерним актима Предсједништва БиХ.