Продаја и извоз пољопривредних производа из Босне и Херцеговине су се више него удвостручили током протеклих пет и по година, колико се примјењује пројекат Шведске и УСАИД-а “Фарма два”, изјавила је директор Мисије УСАИД-а за БиХ Ненси Еслик.

Она је рекла да су произвођачи које је подржао пројекат “Фарма” удвостручили продају са 670 милиона КМ у 2015. на 1,32 милијарде КМ у 2019. години, док је извоз у истом периоду порастао три и по пута, са 53 милиона КМ на 191 милиона КМ, а укупно је отворено 1.029 нових радних мјеста.

“Срећни смо што је пројекат ‘Фарма два’ донио конкретне резултате за хиљаде пољопривредних произвођача и домаћинстава широм БиХ. Иако УСАИД смањује директну подршку развоју пољопривреде, он остаје предан партнер домаћим институцијама и ЕУ који ће наставити градити на његовим постигнућима”, истакла је Еслик приликом посјете произвођачу сира у Ливну.

“Фарма два” пројекат вриједан 17,75 милиона долара завршава своје активности у БиХ, а радио је у пет сектора пољопривреде – мљекарству, перадарству, те секторима воћа и поврћа, меда и љековитог и ароматичног биља, саопштено је из УСАИД-а.

У саопштењу је наведено да је пројекат спровео 186 развојних грантова, подржао рад више од 3.700 произвођачких организација и пружио обуку за више од 19.000 људи из приватног и јавног сектора, од којих су 37 одсто жене.

Пројектне активности довеле су до реформе 31 релевантне политике, акредитације 11 јавних установа и сертификовање 950 произвођача у добрим пољопривредним праксама и стандардима безбједности хране, истичу из УСАИД-а.