Централна изборна комисија Босне и Херцеговине је под притиском од тренутка именовања новог сазива и тај притисак је константан, некад мање, а некад више изражен, изјавила је за БХРТ члан ЦИК-а Вања Бјелица-Прутина.

Према њеним ријечима, то од средине марта прошле године и некад је ријеч о притиску на ЦИК као институцију, а некада на појединца, члана Комисије.

“Ријеч је о притиску који не јењава и којим се покушава утицати на моје одлуке”, истиче Бјелица-Прутина, те додаје да сваки политички субјект који је учествовао у изборном процесу има право да изрази задовољство или незадовољство, али да ЦИК не треба да се бави реакцијама.

У интервјуу за БХРТ, Бјелица-Прутина је говорила о поништавању избора у Сребреници и Добоју, пријевременим изборима у Травнику, изборима у Мостару, те о организацији избора у вријеме пандемије.

Она је на јучерашњој сједници ЦИК-а гласала ЗА поништавање избора у Сребреници, након чега је доживјела увреде предсједавајућег Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика, да не представља интересе српског народа јер је, цитирамо, “удата за Бошњака у Сарајеву”.

“Господин који је покушао на тај начин да говори о мени, мислим да је рекао све о себи”, наглашава она.

Каже, дјеловаће и даље у оквиру закона и неће пружати алиби никоме ко је прекршио одредбе Изборног закона, а напади се могу наставити још жешће.

Говорећи о поништавању избора у Сребреници и Добоју, она је истакла да је таква одлука донесена јер је на одређеним бирачким мјестима установљен низ изборних малверзација.

“Одлука за Сребреницу је требала услиједити и раније јер је тамо значајно мањи број бирачких мјеста, забиљежени су случајеви гласања са неважећим идентификационим документом, на једном бирачком мјесту је била запечаћена бирачка кутија, регистровано је и гласање у име другог лица и сл.”, додаје Бјелица-Прутина.

У Добоју је, према њеним ријечима, била велика нетранспарентност изборног процеса.

“Ту је дошло до системског онемогућавања посматрања избора акредитованим посматрачима, немогућности посматрања Коалиције под лупом и сл.”, навела је Бјелица-Прутина.

Како је навела, све детаље је ЦИК БиХ образложио у својим одлукама и Суд ће утврдити да ли су оне законите.