Поводом међународног Дана лешинара у природно станиште је пуштен бјелоглави суп, Лука, једина птица ове врсте тренутно у БиХ.

Птица је маркирана и има GPS и у координацији с људима из Србије из удружења за заштиту птица грабљивица данас је пуштена с мјеста “Курбаниште” у Благају поред Мостара.

АДНАН ЂУЛИМАН, Предсједник удружења Нови вал

Осјетили сте и видјели сте данас шта значи један пројекат реинтродукције или пројекти који су везани за природу, да је то један дуготрајан процес. Ево само један лет, припрема је трајал неких 45 минута. Јутрос је Лука измјерен око 9 и 250 кг је тежак што задовољава све услове за пуштање.

Ријеч је о птици која је на тло наше државе стигла из Србије, а пронађен је у лошем стању на подручју опћине Олово. О њему су протеклих мјесеци бринули чланови Еко удружења Нови вал из Благаја. Након вишемјесечног опоравка је пуштен у природу и наредних дана ће над њим бити вршен мониторинг, те ће се пратити његово кретање и понашање.

ГОРАН ТОПИЋ, Орнитолошко друштво „Наше птице“ Сарајево

У БиХ до прије неких 50ак година гнијездиле су се све 4 еуропске врсте стрвинара што је једина земља уз Грчку и Шпанију које су имале све 4 врсте стрвинара. Небригом према природи и према птицама, све 4 врсте су потпуно изумрле.

Чланови Удружење Нови вал из Благаја предходних година су бринули о послиједњем пару бјелоглавих супова у БиХ који су на жалост отровани 2018.године.