Бјелорусија је затражила од Литваније изручење опозиционе челнице у егзилу Светлане Тихановскаје, која је била принуђена да напусти земљу током кампање сламања демонстраната који су протестирали против лидера земље Александра Лукашенка.

Тихановска, која је била протукандидат Лукашенку на прошлогодишњим предсједничким изборима за које опозиција тврди да су били намјештени, потражила је уточиште у чланици ЕУ Литванији док се кампања против антивладиних демонстраната интензивирала у њеној домовини.

Уред државног тужиоца Бјелорусије саопћио је у петак да је затражио од Литваније да је изручи „како би се суочила с кривичним поступком због злочина против владајућег поретка и јавне и државне сигурности“.

Истражитељи су саопћили да је Тихановскаја, која се натјецала на изборима у име свог ухапшеног супруга, планирала са својим сарадницима да изазове немире и да заузму владине зграде у другом по величини граду Гомелу.

Тихановска негира те тврдње.

Литвански министар вањских послова Габриелиус Ландсбергис одговорио је да је његова земља „била и бит ће зид од цигле иза кога ће све демократске снаге које прогањају режими пронаћи уточиште“.

“Можемо поручити само једно бјелоруском режиму, прије ће се пакао замрзнути него што ћемо размотрити ваше захтјеве”, казао је шеф литванске дипломатије, преноси АФП.