Опозициона бјелоруска политичарка Светлана Тихановска изјавила је данас да је спремна да предводи Бјелорусе и позвала на оснивање правног механизма који ће осигурати одржавање поштених предсједничких избора.

Она је у видео-обраћању из Литваније позвала припаднике снага безбједности и полиције да откажу послушност администрацији предсједника Александра Лукашенка и рекла да ће им бити опроштено понашање у прошлости ако то ураде.

Снимак је објављен дан након што су Бјелоруси одржали скуп у Минску и позвали Лукашенка да се повуче. То је био до сада највећи скуп против, како наводе демонстранти, преваре на изборима одржаним прошлог викенда и поновне побједе дугогодшњег предсједника Александра Лукашенка.

“Спремна сам да преузмем одговорност и будем национални лидер током овог периода”, рекла је Тихановска и додала да је од суштинског значаја да се искористи инерција протеста у претходних седам дана.

Тихановска, бивша наставница енглеског језика, постала је један од лидера опозиције. Она је напустила Бјелорусију прошле седмице рекавши да је то учинила због безбједности своје дјеце, али је убрзо почела да објављује поруке са позивима на наставак протеста.

Лукашенкови противници тврде да је он лажирао изборе одржане 9. августа да би осигурао шести предсједнички мандат. Он демантује да је изгубио и указује на званичне резултате, према којима је добио нешто више од 80 одсто гласова.