Дуго очекиване дозе вакцина из Ковакс механизма за Босну и Херцеговину наредне седмице требале би бити достављене установама које ће обављати вакцинацију.

Ријеч је о скромним дозама које неће бити довољне ни за имунизацију приоритетних група.

Колико смо добили, шта и до када чекамо, провјеравала је Моника Ћубела Савић.

Почетком идућег тједна чека се звнаично одобрење Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ за употребу пристиглог цјепива компанија Фајзер и Астразенека.

Познато је да је Федерацији БиХ припало око 15 000 доза, Републици Српској 7 и по тисућа, док ће Брчко дистрикту припасти нешто више од 600 доза Фајзеровог цјепива.

С обзиром на то да цијепљене особе требају добити двије дозе, највише њих цијепит ће се у Жупанији Сарајево, односно 1. 601 особа, нешто мање у Тузланској 1.525 и Зеничко-добојској 1.144 особе.

У Херцеговачко-неретванској моћи ће се цијепити 838 особа, Средњобосанској и Унско-санској по 762, Херцег-босанској 381 , Западнохерцеговачкој 305., Посавској 153 и Босанско-подрињској 77 особа.

Чекају се и званичне информације о расподјели 26.400 доза Астразенекиног цјепива. Бројке звуче оптимистично, али и даље су недовољне за потпуну имунизацију барем приоритетних група.

Што о томе свему каже страка, погледајмо у прилогу: