Босна и Херцеговина се прикључила глобалној идеји да се на транспарентан и фер начин омогући свим земљама приступ вакцинама, и то за 20 одсто становништва. Још се врше испитивања, а према прогнозама стручњака- дистрибуција вакцине могла би да буде већ у првој половини наредне године.

У утрци за вакцину против коронавируса и њен пласман на тржиште су велике силе. Лобирања увелико почела. На тржиште БИХ би могле стићи оне из Европске уније. Иако испитивања нису завршена, стручњаци прогнозирају да би већ наредне године вакцинација у БиХ могла почети.

проф.др. ЈАСЕНКО КАРАМЕХИЋ, интерниста-имунолог

“Прве вакцине се могу очекивати до краја ове године , новембар или децембар, а дистирибуција с обзиром на њихву порозводњу да задовољи оволику потражњу, 7 милијарди људи је на свијету, то вам може бити у првој половини идуће године. По мени, реално би могло бити концем фебруара или до априла.”

Све мора бити на добровољној бази, поручују стручњаци. Приоритетне групе ће бити оне које су највише у контакту са зараженим. У првом реду здравствени радници. Из Федералног министарства здравства наводе да је у завршној припреми план за вакцинацију.

ЗЛАТАН ПЕРИШИЋ, портпарол Министарства здравства ФБиХ

“Улазимо у набавку 800 хиљада доза вакцина, с обзиром да ће се највјероватније давати по двије дозе вакцине. У првом реду особе изнад 65 година, здравствени радници, и хронични болесници.”

Док се чека на одобрење Свјетске здравствене организације за употребу вакцине, о могућој вакцинацији грађани су подијељених мишљења.

Да ли бисте примили вакцину?
“Да”

Разлог?
“У сврху превенције.”

“Ако предложе, што не бих.”
“Можда.”
“Да.”
“Тешко је сада рећи да или не, без сазнања какви су ефекти на људски организам.”

Стручњаци поручују да алтернативе нема, јер за коронавирус нема лијека, али и да одлуку о најбољој вакцини треба донијети експертна група, а не политичари. Процјене Федералног завода за статистику су да ће се 800 хиљада вакцина плаћати по цијени од 10,55 америчких долара по једној вакцини. Из Републике Српске кажу цијена не смије бити елиминаторна и мора постојати избор више понуђача.

БРАНИСЛАВ ЗЕЉКОВИЋ, директор Института за јавно здравство РС

“Наравно да је битно да преговарамо са више добављача, произвођача, јер налазе се у различитој фази. Наравно да је руска вакцина занимљива за РС из разлога што је она за сада једина регистрована вакцина у смислу да је пуштена на тржиште и да се у Русији масовно вакцинишу.”

На даље потезе надлежних чекамо. И да ће одиграти у корист здравља грађана. За сада је дата сагласнот Владе ФБиХ за набавку вакцине из Евопе. Све ће се финансирати из буџета. За почетак, издвојено је више од 2 милиона марака.