Вакцине против коронавируса које је Босна и Херцеговина платила кроз КОВАКС механизам, њих 23.400 доза БиоНТек/Фајзер требале би сутра, 24. марта, стићи у Босну и Херцеговину, речено је у Министарству цивилних послова БиХ.

Међутим, Министарство тренутно нема информације о датуму доласка наредне испоруке, речено је за Фену. Као и у случају сутрашње доставе, чим буду имали поуздане информације, подијелит ће их с јавношћу, али напомињу да динамика испоруке зависи искључиво од КОВАКС механизма.

Кроз КОВАКС механизам наручено је 1.232.000 доза. Врста вакцина зависи од КОВАКС механизма, односно од тога којим вакцинама располажу у оквиру механизма. Тренутно, за БиХ је предвиђена испорука БиоНТек-Фајзер и АстраЗенека.

Процес набавке вакцина путем КОВАКС механизма у БиХ покренут је у јулу, а уговор је потписан 18. септембра 2020. године. Тим механизмом, који обухвата 186 земаља, координира Глобална алијанса за вакцине (ГАВИ), Свјетска здравствена организација (СЗО) и Коалиција за приправност на епидемије (ЦЕПИ).

Федерација БиХ, Република Српска и Брчко дистрикт су за набавку вакцина кроз КОВАКС механизам из буџета издвојили око 13 милиона долара, а наручене количине су предвиђене за имунизацију око 20 посто становништва.

Министрица цивилних послова БиХ Анкица Гудељевић је уиме БиХ потписала уговор са Гави Алајанс (Глобални савез за вакцине) о набавци вакцина за бх. држављане. Чином потписивања уговора БиХ се предбиљежила да ће међу првим земљама у свијету добити вакцине против Ковида-19.

У тренутку потписивања тог уговора нити једна вакцина није била одобрена, па БиХ није могла увјетовати или бирати врсту вакцина које ће бити испоручене, речено је раније Фени у Министарству.

Накнадно је од БиХ затражено потписивање Амандмана на Уговор о набави вакцина између Вијећа министара БиХ и ГАВИ-ја на Споразум између Вијећа министара и АстраЗенека о одштети и Уговора о обештећењу од КОВАКС-а који се односи на додатне увјете Фајзер/БиоНтек.

Према информацијама којима располаже Министарство цивилних послова, накнадни захтјеви су постављени пред све државе у КОВАКС механизму.

Босна и Херцеговина одавно је испунила све увјете који се односе на прихват вакцина, а створене су претпоставке за прихват било које врсте вакцина која буде испоручена, речено је Фени раније у Министарству цивилних послова БиХ.