Број смртних случајева повезаних с коронавирусом прешао је у уторак три милиона, док најновији глобални поновни пораст инфекција КОВИД-19 представља изазов напорима вакцинисања широм свијета, пише Ројтерс.

Широм свијета смртност од КОВИД-19 поновно расте, посебно у Бразилу и Индији. Здравствени службеници сматрају да је узрок томе већи број нових заразнијих сојева вируса који су први пут откривени у Уједињеном Краљевству и Јужној Африци. Све то прати уморо јавности због закључавања и других ограничења.

Према Ројтерсовом истраживању, требало је више од годину дана да глобални број смртних случајева од коронавируса досегне три милиона. Сљедећи милион смртних случајева додан је за отприлике три мјесеца.

Бразил је водећи у свијету по дневном просјечном броју пријављених нових смртних случајева и чини један од свака четири смртна случаја у свијету сваки дан, према Реутерсовој анализи.

Свјетска здравствена организација признала је тешко стање у Бразилу због коронавируса, рекавши да је земља у врло критичном стању с преоптерећеним здравственим системом.

“Заправо се тренутно догађа врло озбиљна ситуација у Бразилу, гдје имамо бројне државе у критичном стању”, рекла је епидемиологиња СЗО Мариа Ван Керкхове на брифингу прошлог четвртка, додајући да су многе болничке јединице за интензивну његу попуњене са више од 90 посто капацитета.

Индија је у понедјељак извијестила о рекордном порасту инфекција КОВИД-19, поставши друга држава након Сједињених Држава која је објавила више од 100.000 нових случајева дневно.

У Индији најгоре погођена држава Махараштра у понедјељак је почела затварати трговачке центре, кина, барове, ресторане и богомоље, јер су болнице претрпане.

Европска регија, која обухваћа 51 земљу, има укупан број смртних случајева с готово 1,1 милион.

Пет земаља, Уједињено Краљевство, Русија, Француска, Италија и Њемачка, чине око 60 посто укупних европских смртних случајева повезаних с коронавирусом.

Сједињене Државе имају највећи број смртних случајева с 555.000 и чине око 19 посто свих смртних случајева због КОВИД-19 у свијету. Број умрлих је повећан у посљедње три седмице, али здравствени службеници вјерују да национална кампања брзог вакцинисања може спријечити пораст смртности. Трећина становништва примила је барем једну дозу вакцине.

Најмање 370,3 милиона људи или готово 4,75 посто свјетске популације примило је до недјеље једну дозу вакцине КОВИД-19, према најновијим подацима научне мрежне публикације за истраживање и пружање података Аур Ворлд ин Дана, а која се фокусира на велике глобалне проблеме.

Свјетска здравствена организација позива државе да донирају више доза вакцина КОВИД-19 како би помогле у испуњавању циљева имунизације за најугроженије у сиромашнијим земљама.