У току је ванредна сједница Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) Босне и Херцеговине, а на дневном реду је само једна тачка – актуелна ситуација. Чланови ВСТВ-а расправљају о новој афери, чији је главни актер предсједник те институције Милан Тегелтија.

Ријеч је о снимку његовог разговора са Миљаном Бухом, бившом чланицом ВСТВ-а у којем се говори о конкурисању њене сестре на позицију у суду у Бањалуци.

Тегелтија је на почетку сједнице рекао како се ради о монтираном, незаконитом и неаутентичном снимку. Он је навео да је с бившом чланицом ВСТВ-а разговарао о сукобу интереса, демантирајући садржај споменутог аудиоснимка. Устврдио је и да су поједини сегменти аудиосадржаја потпуно неизводиви, те појаснио процедуру у вези с именовањем носитеља правосудних функција.

По ријечима Тегелтије, пуно је важније питање сигурности, законитости и питање амбијента у којем правосудни дјелатници могу обављати властите дужности.

Након његовог обраћања, услиједило је изношење мишљења чланова ВСТВ-а. Жељка Радовић, Душка Богојевић и Јадранка Станишић оцијениле су да је ВСТВ поновно “на удару” те да није примјерено расправљати о незаконито прибављеним доказима који терете предсједника Вијећа, фокусирајући се на, како тврде, пољуљану сигурност чланова ВСТВ-а, па и сигурност свих носитеља правосудних функција.

Не доводећи у питање одговорност предсједника ВСТВ-а, оцијениле су како је сигурност носитеља правосудних функција доведена на најнижи ниво, те да чланови Вијећа не би смијели дозволити да подлегну било чијем притиску.

Умјесто да се, како су казале, баве приоритетима правосудне реформе, и оним што је урађено, “на сцени” је замјена теза те се “ВСТВ, умјесто питања из своје надлежности, мора бавити питањима сигурности и амбијентом у којем правосуђе дјелује”.

Чланице ВСТВ-а Берина Алихоџић и Биљана Симеуновић критички су се осврнуле на понашање Милана Тегелтије и затражиле његову оставку ради, како су навеле, заштите дигнитета те позиције и ВСТВ-а, као и враћања повјерења јавности у рад правосуђа.

Успротивиле су се својеврсном “вријеђању интелигенције”, те су указале на мањкавости у процесу именовања носитеља правосудних функција, уз опаску како се афере у мандату актуелног предсједника редају једна за другом, алудирајући притом на случајеве “Поткивање 1” и “Поткивање 2”.

Алихоџић се упитала зашто први човјек ВСТВ-а није пријавио сазнања о томе да је “праћен” или да је његова сигурност угрожена, а Симеуновић је навела да се правосуђе под Тегелтијиним водством претвара у својеврсни ријалити шоу.

Чланови Вијећа Горан Незировић, Санела Горушановић-Бутиган, Селим Карамехић и Амила Куносић су, такођер, става да актуелни предсједник из моралних разлога и из осјећаја одговорности, треба поднијети оставку.

Мишљења су како је у перцепцији јавности ВСТВ постао дио проблема, а не дио рјешења, те да нема реформе без суочавања с истином, као и да се правосуђе налази у кризној ситуацији која траје и која се мора енергично ријешити.

Оцијенили су како је усљед свих догађања чија је кулминација посљедњи аудиоснимак, умногоме нарушен кредибилитет ВСТВ-а те да је питање може ли се ићи даље с Тегелтијом на челу.

Увелико је, како су казали, нарушено повјерење и самих носитеља правосудних функција, код дијела јавности, као и међународне заједнице као најважнијег партнера.

Дио критика упућених актуелном предсједнику односио се на његове иступе у јавности, односно његово поистовјећивање с институцијом и изношење одређених ставова без консултација с члановима Вијећа.

Више критика односи се на неодговарајуће реагирање на извјештај ОСЦЕ-а о стању у правосуђу, који се тиче изостанка процесуирања високе корупције, односно присуства “синдрома некажњивости”.

Већина досадашњих учесника дискусије сматра како је на алармантно стање у том погледу требало реагирати промптним заказивањем ванредне сједице ВСТВ-а, што је изостало.

Након истека паузе засједање је настављено изношењем мишљења преосталих чланова ВСТВ-а БиХ.

Подсјећамо, питања која је покренуо споменути снимак изазвала су велико интересовање јавности, али и реакције релевантних међународних организације, попут ОХР-а, ОСЦЕ-а, Делегације Европске уније у БиХ, те Амбасаде Сједињених Држава, које су се реферирале на стање у правосуђу.

Тегелтија је већ раније одбацио медијске извјештаје у којима се наводи да је потврдио аутентичност снимка објављеног на порталу Istraga. ba.