Легендарни низоземски ногометаш Марко Ван Бастен прије неколико дана шокирао је свјетску јавност након срамотне “шале” на тему холокауста и геноцида који се догодио за вријеме Другог свјетског рата.

Прослављени низоземски ногометаш, који данас ради као коментатор на низоземској телевизији Фокс Спортс, је у емисији уживо изговорио “Зиг Хајл”, добро познати нацистички поздрав.

Ван Бастен је мислио како је његов микрофон искључен и на крају разговора између новинара Фокс Спортса и тренера Хераклеса Нијемца Франка Вирмута је добацио “зиг хајл”.

На Ван Бастенову жалост микрофон је био укључен и његову глупост чула је низоземска јавност, а убрзо је цијела прича постала вирална.

Легендарни нападач се одмах испричао, водство ТВ куће га је суспендирало на тједан дана, а његов хонорар је дониран Институту за истраживање рата, холокауста и геноцида.

Тијеком ИИ. свјетског рата убијено је око 105 тисућа низоземских Жидова, па не чуди што је низоземска јавност затражила његов отказ.

Након што је цијела прича завршила у јавности водство произвођача, издавача и дистрибутер видеоигара, Електроник Артса (ЕА) је избацило лик Марка Ван Бастена из игре ФИФА 20.

“Свјесни смо онога што је Марко ван Бастен недавно учинио. Кроз нашу игру ​​промичемо равноправност и промичемо различитост. Као резултат тога, суспендират ћемо Марка ван Бастена”, рекао је произвођач рачуналних игара.