Безбједност Балкана је и безбједност ЕУ, а блок је безусловно посвећен раду са овим регионом на његовом путу ка чланству и заједничком рјешавању безбједносних проблема, рекао је данас комесар Уније за проширење и сусједске односе Оливер Вархељи.

“Стабилност, безбједност и просперитет западног Балкана су блиско повезани са ЕУ”, рекао је Вархељи на онлајн-конференцији министара ЕУ и земаља овог региона.

Он је нагласио да је Европска комисија посвећена обновљеном партнерству са Балканом од првог дана свог мандата.

“Пандемија ковид 19 није нас спријечила да задржимо западни Балкан као приоритет Европске уније. Будућност читавог региона лежи у ЕУ и наш је стратешки интерес да га приближимо Унији, као што је њихов да спроведу неопходне реформе да би нам се придружили”, рекао је Вархељи у обраћању.

Он је напоменуо да је, осим медицинске помоћи и економске подршке без преседана коју је регион до сада добио, фокус ЕУ сада да се пружи подршка дугорочном друштвеноекономском опоравку и промовисање привредног развоја и усклађености са ЕУ.

Вархељи је подсјетио на Инвестициони план за западни Балкан којим су предвиђена улагања у вриједности од девет милијарди евра, уз гаранције које могу да повећају инвестиције на 20 милијарди евра.

“Током пандемије, регион је показао да може да сарађује. Тај успјех треба да буде инспирација будуће регионалне економске интеграције”, рекао је комесар ЕУ за проширење.

Он је додао да очекује да ће лидери Балкана усагласити амбициозни акциони план за развој заједничког регионалног тржишта на самиту у Софији 10. новембра.

Вархељи је напоменуо да је економски раст Балкана могућ само ако владе чврсто прихвате и спроведу фундаменталне реформе засноване на европским вриједностима.