Комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу ЕУ Оливер Вархељи изјавио је у црногорској Скупштини да је у стратешком интересу ЕУ да се Црна Гора приближи Европи, те да га радује што се политички дијалог вратио у овај парламент.

Он је на вечерашњој сједници указао да је Црна Гора у деликатном периоду након избора, али да циљ приступања ЕУ ужива широку подршку у овом дому, што је добар основ за цијели низ реформи које ће у парламенту захтијевати квалификовану већину.

“ЕУ је спремна да вас прати на европском путу и посвећена је стварној реализацији реформи, како би напредак био видљив већ у сљедећих четири до пет година”, навео је Вархељи.

Он је истакао да је ЕУ уложила напоре да економски помогне опоравак Црне Горе, додавши да је ове седмице добила помоћ, односно првих 30 милиона од 60 милиона евра транше.

Вархељи је навео и да ће ЕУ подржати реализацију највеће инвестиције у Црној Гори, а то је изградња ауто-пута Бар-Бољаре.

“Подстицање инвестиција економског раста на западном Балакну могуће је искључиво ако су лидери опредијељени да спроведу реформе које ће подстаћи предузетништво. У том погледу европски пакет даје детаљан преглед и смјернице у вези са економским приоритетима”, рекао је Вархељи.

Предсједник Скупштине Алекса Бечић истакао је на почетку сједнице, којој је присуствовала и шеф Делегације ЕУ у Подгорици Оана Кристина Попа, да ће Црна Гора ићи путем слободе, просперитета и европске солидарности.

“Све анализе и препоруке Европске комисије будите сигурни да доживљавамо као важан путоказ који ће дати допринос развитку Црне Горе”, рекао је Бечић.

У извјештају Европске комисије о Црној Гори за ову годину, који је представљен у уторак, 6. октобра, у Бриселу, наводи се да је Црна Гора постигла одређени напредак у процесу приступања ЕУ, али је корупција и даље присутна у многим областима и потребна је снажна политичка воља за ефикасно рјешавање тог забрињавајућег питања.

У документу се оцјењује и да су период између два извјештаја обиљежиле тензије и неповјерење између политичких актера и низак ниво повјерења у изборни оквир.