Данијел Васиљ, програм координатор Центра за пружање услуга у заједници „Пуж“ из Тузле, рекао је за БХРТ да је корона један од великих проблема за људе у покрету који свакодневно долазе у Тузлу.

Гостујући у Јутру за све Васиљ је објаснио како се брину о људима у покрету:

„Ми имамо јако велики број људи који долазе у нашу државу и у Тузлу, а званични подаци нам говоре да је велик број њих заражен короном. Сви ми који се бринемо о њима морамо бити на вишој разини пажње. Такођер ми настојимо и кроз дистрибуцију пакета пружити што више заштитне опреме“, истиче Васиљ који води кућу Пуж у којој тренутачно борави 44 мигранта млађе животне доби. Они у овом Центру могу боравити до 14 дана или више, све овиси о потребама и увјетима њиховог даљег кретања.

Центар „ПУЖ“ који брине о људима у покрету свакодневно сурађује и с институцијама у Тузли, Уредом за странце и Универзитетским клиничким центром Тузла.

„Ми у нашим сигурним кућама који представљају важну компоненту нашег рада имамо укупно 60 мјеста за најрањивије категорије, породице с ђецом, жене које су саме, особе које су лошег здравственог стања и укључује људе који су под повећаним ризиком. Самим тиме што радимо с људима којима је потребна здравствена заштита ми смо способни примити и одређене ЦОВИД позитивне пацијенте којима треба изолација. Имали смо и других видова сарадње с Клиничким центром, у смислу да су се људи морали лијечити од других болести па им је био потребан смјештај“, појаснио је Данијел Васиљ.

Они стално прате какво је стање с људима у покрету и долази ли до повећаног прилива миграната.

„Кроз нашу мрежу организација које ђелују у оквиру заједничког координацијског механизма ми смо забиљежили више од 1300 долазака у мјесецу марту и забиљежили смо велик број малољетника и породица“, каже Васиљ.

Оно што је ново да све ћешће неки од њих траже азил којег чекају управо у Тузли која је уједно и водећи град у БиХ по броју тражитеља азила.

„То је врло мукотрпан и захтјеван посао, подразумијева одређене предувјете као што су адреса, мјесто боравка, потребан им је новац да би се могли кретати на релацији Сарајево – мјесто боравка, јер они стално морају ићи на интервјуе. Тако смо се сада као организација усмјерили у том правцу да помажемо тражитељима азила у прединтеграцијској припреми. Њима је у самом поступку потребно да им се пружи смјешај, да их се може припремити, да их се може едуцирати о томе, јачати их професионално и приватно, требамо пазити на њих, јер велик број њих има тешкоће у менталном здрављу“, истакнуо је Васиљ.

Људи у покрету требају много више солидарности и разумијевања грађана Босне и Херцеговине. У Центру за пружање услуга у заједници „Пуж“ истичу да они нису онаквима какве их се веома често у јавности представља – као деликвенте, него да је највећи број њих школованих, успјешних и паметних људи, али су због рата или приморане регрутације морали напустити своје земље.