Поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије предводио је данас у Храму светог Саве литургију поводом Васкрса.

Литургији је присуствовало неколико стотина људи. На литургији су вjерници доносили и добијали и јаја, која се традиционално фарбају пред Васкрс.

Хор, који је пјевао током службе, носио је заштитне маске.

Већина вјерника није поштовала епидемиолошке мјере, односно није носила маску.

Литургији су присуствовали београдски надбискуп Станислав Хочевар, као и заменик градоначелника Београда Горан Весић, предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић и министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Патријарх је у посланици поручио да су мисли и молитве усмјерене ка свима болеснима, а нарочито ка инфициранима коронавирусом, као и ка свим љекарима и медицинском особљу који се самопреијгорно, ризикујући и свој живот, боре за спас оболелих од коронавируса и других болести.

Он је навео да је све народе свијета задесила “опака и опасна болест изазвана невидљивим вирусом”, за коју се прошле године надало да ће брзо проћи.

“Нажалост, не само да није прошла већ је и у овој години наставила да хара широм свијета. Данас се молимо за оздрављење свих обољелих, као и за покој душа свих упокојених. Поштујући препоруке медицине, сами себе, и једни друге, и сав живот свој Христу Богу предајмо”, поручио је патријарх Порфирије.