Италијански ватрогасци наставили су да се боре са шумским пожарима који су бјеснили широм земље, док је једна од ватрених стихија довела до привременог затварања аеродрома на Сицилији.

Ватрогасне бригаде биле су ангажиране у више од 800 операција током протеклих 24 сата због шумских пожара, наводе ватрогасци у тwеету постављеном у суботу ујутро.

Екипе за бављење ванредним ситуацијама позване су 250 пута само на Сицилији, гдје је пожар избио у петак у непосредној близини приобалног града Катаније.

Густи дим уздизао се изнад већине стамбених зграда у граду и аеродром је био принуђен да прекине с традом на кратки период.

Отприлике 150 људи из регија у близини Катаније који су одсјечени од свијета ватреном стихијом одведени су бродом на сигурно, преноси италијанска новинска агенција АНСА.

Агенција цивилне заштите Сицилије приказала је фотографије пожара који бјесни у туристичком мјесту у близини Катаније, док су хеликоптери гасили пламен водом из цистерне.

Регионални предсједник Сицилије, Нело Мусумећи у свом посту на Фацебооку назвао је пожар „разарањем“.

Он наводи да су истражитељи установили да су неки пожари подметнути. Они су изазвали неповратну штету шумама и довели су људе у опасност, казао је.

Очекује се да се топлински вал на Сицилији настави до 6. аугуста, саопћио је Мусумећи.

Агенција цивилне заштите прогнозирала је највиши ниво ризика од пожара на сјеверу и истоку Сицилије у суботу, с температурама тек нешто нижим од 40 степени.

Суша и снажни вјетрови такођер погодују ширењу пожара.

И Сардинија је такођер забиљежила велике штете од пожара.

Пожари су, такођер, захватили и друге дјелове земље. Ватрогасна бригада позвана је 130 пута у регијама Пуља и Калабриа, 90 пута у Лацију и 70 пута у регији Кампања, преноси дпа.