Посљедњи руско-амерички споразум о контроли стратешког наоружања на путу је да буде продужен за годину дана, након што је Вашингтон данас поздравио приједлог Москве за таквим продужењем уколико обје стране замрзну размјештање свих нуклеарних бојевих глава на тај период.

Очигледан помак, који је услиједио након више мјесеци тешких преговора и двије седмице уочи америчких предсједничких избора, умањит ће јаз између двије стране око судбине споразума Нови СТАРТ из 2010. године, који би требао истећи у фебруару.

Укидање споразума отклонило би све преостале лимите на размјештај нуклеарних бојевих глава, пројектила и бомбардера који их могу носити, појачавајући постхладноратовску утрку у наоружању међу највећим свјетским нуклеарним саилама.

Гласноговорница Стејт Департмента Морган Ортагус поздравила је руску понуду, наводећи у изјави за јавност да Сједињене Државе цијене руску „спремност да се оствари напредак на пољу контроле наоружања“.

“Сједињене Државе спремне су да се одмах састанемо како би финализирали споразум подложан верификацији. Очекујемо да Русија овласти своје дипломате да учине исто”, казала је Ортагус, преноси Ројтерс.