Америчка администрација запријетила је новим санкцијама против компанија које учествују у градњи гасовода “Сјеверни ток два” и од ових фирми је затражено да се повуку из њемачко-руског пројекта.

У саопштењу америчког државног секретара Ентонија Блинкена наводи се да “Стејт департмент понавља упозорење сваком учеснику у градњи “Сјеверног тока два” да ризикује да се суочи са санкцијама САД и да одмах треба да одустане од рада на гасоводу.

Блинкен је истакао да Стејт департмент прати напоре за окончање радова на гасоводу и да врши процјену учесника у пројекту.

Сјеверни ток два је лош за Њемачку, Украјину и за наше савезнике и партнере из централне и источне Европе. Као што је неколико америчкох администрација нагласило, овај гасовод је руски геополотички пројекат и намјера му је да подијели Европу”, нагласио је Блинкен.

Он је указао на Закон о санкцијама који је усвојен у Конгресу против “Сјеверног тока два”, те да је амерички предсједник Џозеф Бајден сагласан са тим.

Њемачка новинска агенција ДПА подсјећа да су до сада САД увеле санкције само руској компанији “КВТ-РУС”, која ради са бродом за полагање цијеви “Фортуна”. Ове мјере објавика је администрација бившег предсједника Доналда Трампа непосредно прије краја њиховог мандата у јануару.

Амерички званичници тврде да ће гасоводовом који би требао да годишње преноси 55 милијарди кубних метара природног гаса из Русије ка Њемачкој Европа постати сувише зависна од руских енергената.