На тематској расправи, одржаној у Бошњачком институту у Сарајеву поводом Међународног дана жена, поручено је да ће у овој години британско и аустријско велепосланство у БиХ посветити активностима како би у институцијама власти било 50 посто удјела жена.

Бивша државна заступница Маја Гасал-Вражалица присутним је указала на своје искуство као најмлађа заступница у Парламентарној скупштини БиХ, те како се након изласка из Демократске фронте одлучила на оснивање Академије за жене.

-Прије него што се одлучите укључити у неку од политичких странака потребно је да прочитате статут те странке да видите препознаје ли уопће жене и постоје ли политике које су истакнуте као женске. Тек на основу тога донесите свој став о политичком ангажману – рекла је Гасал-Вражалица.

Након заступничког ангажмана била је шест мјесеци на заводу за запошљавање јер се, каже, замјерила партијском суставу који је и данас актуалан на политичкој сцени у БиХ.

-Поставила сам себи питања хоћу ићи или остати у земљи, или пак покренути неку самосталну дјелатност. Одлучила сам се за трећу варијанту те 2018. године основала Академију за жене – додала је Гасал-Вражалица.

Велепосланица Словеније у БиХ Зорица Букинац одувијек се жељела бавити, како каже, професијом пуне сигурности.

-Оно што је било од стратешког значаја је на првом мјесту одгој то јест вриједности које су ми биле пренесене у раздобљу секундарне социјализације. Једноставније речено то је био околиш и вриједности гдје није било коректно да се пита дјевојку жену што жели бити у животу, те када би рекло што је то да се каже „е то није за жену“ – нагласила је Букинац додајући да су у Словенији више о 50 посто на тржишту радне снаге жене.

Први пут жена је именована за велепосланицу Аустрије у БиХ, као и њена замјеница Ницола Анн Хардwицк која је на расправи истакнула да ово велепосланство планира специфичне активности у циљу да на владајућим позицијама у БИХ буде више жена тако да 50 посто буду заступљене жене и 50 посто мушкарци.

У том погледу припремају се пројекти те финанцијска издавајања о којима ће се ускоро говорити у јавности.

Такођер, и замјеница британског велепосланика у БиХ Рутх Wисемен потврдила је да Биртанско Велепосланство у БиХ тренутно ради на дефинирању активности у циљу да се у нашој земљи постигне већа једнакоправавност жена.

У овој години посебну пажњу посветит ћемо раду како би се жене више одважиле и стекле веће самопоуздање да се укључе у политички живот кроз кандидирање на овогодишњим локалним изборима.

-Због чињеница да жене чине више од 50 посто становништва у БиХ могуће су промјене – закључила је на расправи Wисемен.