Британски програм вакцинације против KОВИД-19 почиње прекидати везу између заразе и озбиљне болести или смрти, показују најновији резултати текућег истраживања пандемије у Енглеској.

Истраживачи са Империал Цоллегеа у Лондону открили су да је зараза ЦОВИД-19 у марту опала за око 60 посто, јер су националне мјере лоцкдоwна успориле ширење вируса.

Најмање је вјероватно да ће људи који имају 65 година и старији бити заражени јер су имали највише користи од програма вакцинације, који се у почетку фокусирао на старије људе.

Студија је такођер показала да се веза између инфекција и смртних случајева разликује, “што сугерише да су инфекције могле резултирати мањим бројем хоспитализација и смртних случајева од почетка широко распрострањене кампање вакцинације”, преноси АП.

Али истраживачи су такођер позвали на опрез, рекавши да су се стопе заразе спустиле на крају студијског раздобља када је влада почела олакшавати националну блокаду и дјеца су се враћала у школу.

Сљедећи корак у укидању трећег националног лоцкдоwна у Великој Британији заказан је за 12. април, када ће бити дозвољено поновно отварање нееснцијалних трговина, заједно са фризерским салонима, теретанама и вањским услугама у пабовима и ресторанима.

Студија Империал Цоллеге сваког мјесеца проводи тестове бриса на случајном узорку људи широм Енглеске.

У склопу најновијег круга тестирано је више од 140.000 људи од 11. до 30. марта. (