Велика Британија и Европска унија постигле су привремени споразум о слободној трговини, који би требао спријечити новогодишњи хаос у прекограничној трговини, након Брегзита.

Договор је постигнут нешто више од седмице прије окончања процеса разлаза европског блока и Велике Британије.

Сада слиједи трка с временом за одобравање и ратификацију споразума прије него што Велика Британија напусти економске структуре ЕУ на крају године. Британски и европски парламент морају гласати о споразуму.

Мјесеци напетих преговора поступно су смањивали разлике између двије стране у вези с три кључна питања: правила поштене конкуренције, механизме за рјешавање будућих спорова и риболовна права. Права бродова из ЕУ на риболов у британским водама била су посљедња препрека прије него што је и она ријешена.

Међутим, кључни аспекти будућих односа између Европске и бивше чланице остају неријешени.

Британски премијер Борис Џонсон инсистирао је на томе да ће Велика Британија “силно напредовати“ чак и ако не буде постигнут договор, а буде морала трговати с ЕУ под условима Свјетске трговинске организације. Његова влада признала је да би хаотични излазак вјеројатно довео до застоја у британским лукама, привремене несташице неких роба и повећања цијена основне хране.

Велика Британија се повукла из политичких институција ЕУ 31. јануара, а економски прелазни период истиче 31. децембра.

Урсула фон дер Лајен: Споразум је поштен, уравнотежен и исправан

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да је трговински споразум који су потписали Велика Британија и Европска унија поштен, уравнотежен и исправан, те да је постигнут споразум за који се вриједило борити.

“Био је то дуг и вјетровит пут. Али, имамо добар споразум, поштен и избалансиран. То је исправна и одговорна ствар за обје стране”, истакла је фон дер Лајен на конференцији за новинаре у Бриселу.

Она је подсјетила да су преговори били веома тешки и изразила увјерење да је потписани споразум у интересу Велике Британије, те да ће поставити чврст темељ за нови почетак са “пријатељем на дуже стазе”.

“То, такође, значи да коначно можемо да оставимо Бреxит иза нас и да Европа наставља да се креће напријед”, додала је Фон дер Лајен.


Мишел Барније: Споразум са Великом Британијом је олакшање

Трговински споразум Европске уније и Велике Британије је олакшање јер је постигнут само седам дана прије истека рока за његово потписивање, изјавио је главни преговарач Уније за Брегзит, Мишел Барније.

“Данас је дан олакшања, али је покварен неком врстом туге, када упоредимо оно што је било са оним што долази”, истакао је Барније.


Сасоли: Детаљна анализа прије одобравања споразума

Европски парламент ће детаљно анализирати споразум који су потписали ЕУ и Велика Британија прије него што га одобри у новој години, саопштио је предсједник Парламента Давид Сасоли.

Он је на Твитеру написао да поздравља споразум о односима Брисела и Лондона у будућности, који може да створи основу за ново партнерство.

“Међутим, потписивање споразума у посљедњем тренутку не дозвољава прописан преглед у Европском парламенту прије краја године. Парламент ће сада детаљно анализирати споразум прије одлуке да ли ће да га одобри сљедеће године”, истакао је Сасоли.

Џонсон: Споразум ће стабилизовати односе са ЕУ

Нови споразум Велике Британије и ЕУ о односима након Брегзита стабилизоваће односе Лондона са Европском унијом, изјавио је британски премијер Борис Џонсон.

Он је рекао да мисли да је потписани споразум основа за ново дугорочно пријатељство и партнерство, које практично стабилизује однос ЕУ и Велике Британије.