Карантин уведен због вируса корона убио је на хиљаде људи који нису могли да дођу до медицинске помоћи или су избјегавали да оду у здравствене установе плашећи се заразе, открио је званични документ британске Владе.

Према званичним подацима, у Великој Британији је од вируса корона преминуло је 46.000 људи.

Међутим, посљедице карантина који је уведен како би било спријечено ширење епидемије такође су драматичне, показује документ владине Научне саветничке групе за хитне случајеве.

Према тим подацима, на три смрти од вируса корона, долазе двије проузроковане посљедицама карантина.

У Британији је до почетка маја умрло 16.000 људи који нису могли да добију одговарајући љекарски третман, а 6.000 је преминуло јер се нису јавили љекару из страха да се не заразе вирусом корона.

Подаци Министарства здравља и Националног статистичког бироа показују да је преминуло и 10.000 људи који су отпуштени из болница током пандемије.

Савјетничко тијело британске владе прогнозира да би још 26.000 људи могло да изгуби живот у наредним мјесецима због мјера карантина и рестрикција у здравству.

Као позитивна страна карантина у документу се наводи то што је, захваљујући њему, сачувано 2.500 живота који би били изгубљени као посљедица удеса, загађења и других узрока, преноси “Спутњик”.