Велика Британија неће аутоматски депортирати грађане Европске уније који након Брегзита неће на вријеме затражити да остану у држави, најавио је Гај Верхофстадт, координатор Европског парламента за Бреxит, јавља Ал Џазира Балканс.

Белгијски либерал се срео с британским министрима, укључујући Степхена Барцлаyа задуженог за питање британског изласка, преноси Хина.

Рекао је да је увјерен како ће постојати пријелазни период за оне који се нису пријавили за статус сталног боравка до рока у јуну 2021.

“Шта ће се догодити с тим људима чак и након истека пријелазног раздобља? Неће бити аутоматске депортације”, казао је Верхофстадт.

Након истека рока, додао је, “имат ће могућност пријавити се и објаснити зашто то нису могли направити унутар нормалних процедура”.

Верхофстадтове ријечи потом је потврдио и гласноговорник британског премијера Бориса Јохнсона.

Реутерс је у новембру писао како Британија пријети да ће депортирати држављане ЕУ ако не затраже дозволу за боравак те да ће пријелазни период давати само у изузетним околностима.

До краја прошле године се за боравак пријавило 2,7 милиона од процијењених 3,5 милиона европских држављана који живе у Великој Британији.

Брисел је раније ове седмице објавио да је забринут због “контрадикторних сигнала” о томе што ће се догодити с онима који се не пријаве на вријеме.

Велика Британија ће ЕУ напустити 31. јануара, након што је прошле године договорила споразум о изласку, но за њу ће вриједити европска правила до краја 2020. у склопу пријелазног периода који је договорен да би се ублажио њезин излазак.