Британски новоосновани карантински хотели примили су данас прве госте у покушајима владе да спријечи да нови сојеви коронавируса поремете брзу вакцинацију.

Путнике који су јутрос на лондонски аеродром “Хеатеров” служба обезбјеђења испратила је до аутобуса који су их одвели до оближњих хотела.

У Великој Британији прву дозу вакцина против коронавируса примила је готово четвртина становништва, али здравствени радници забринути су да вакцине можда неће добро дјеловати на неке нове врсте вируса, укључујући ону први пут идентификовану у Јужној Африци.

Према новим правилима, људи који у Енглеску стижу из 33 ризичне земље морају о свом трошку боравити у одређеним хотелима десет дана, а оброци ће им бити достављени на врата. У Шкотској се ово правило односи на доласке из било које земље. Пандемија је већ смањила међународна путовања, а Британцима је тренутно забрањен одлазак на одмор у иностранство.

Критичари кажу да се карантински хотели успостављају прекасно, јер јужноафричка варијанта коронавируса већ кружи Великом Британијом.

У недјељу је влада постигла свој циљ да да прву од двије дозе вакцина за 15 милиона најугроженијих у Британији, укључујући здравствене раднике и старије од 70 година.

Приликом посјете у понедјељак лондонском центру за вакцинацију, премијер Борис Јохнсон похвалио је “невјеројатан напор” научника, медицинара, фармацеута, припадника војске и добровољаца који су постигли најбрже европско увођење вакцина.

Министар здравља Мет Хенкок рекао је да се поступак вакцинације сада проширује на особе старије од 65 година и оне који имају здравствене проблеме. Влада намјерава старијим од 50 година дати прву дозу вакцине до краја априла, а одраслој популацији до септембра.

Британија је имала најгору ситуацију са коронавирусом у Европи, с више од 117.000 смртних случајева. Инфекције и смртни случајеви сада непрестано падају, а влада каже да ће 22. фебруара објавити “мапу пута” за ублажавање блокаде земље.

Џонсон је под притиском неких чланова његове владајуће Конзервативне странке да ускоро укине блокаду, омогућујући фирмама да се поновно отворе и људима да посјете пријатеље и породицу. Премијер, којег су оптужили да је преспоро закључао Велику Британију прошлог прољећа, а затим пребрзо ублажио ограничења љети, сада је одмјеренији.

“Морамо бити врло разборити”, рекао је, додајући да ће кораци најављени за сљедећу седмицу бити “опрезни, али неповратни”.