Хотели у Великој Британији, који су одређени као карантин за путнике који стижу из 33 земље, примили су прве госте у покушајима британске владе да спријечи да нови сојеви коронавируса поремете темпо вакцинације. Путнике који су јутрос стигли на лондонски аеродром Хитроу, обезбјеђење је испратило до аутобуса који су их одвезли до оближњих хотела.

Прву дозу вакцине у Великој Британији примила је скоро четвртина становништва, али здравствени радници су забринути да вакцине можда неће бити довољно ефикасна против појединих нових сојеве вируса, укључујући онај први пут идентификован у Јужној Африци.

Према новим правилима, људи који у Енглеску стижу из 33 ризичне земље морају о свом трошку да проведу 10 дана у одређеним хотелима, а оброци ће им бити достављани на врата.

У Шкотској се ово правило односи на доласке из било које земље.

Критичари кажу да су хотели за карантин прекасно уведени, јер јужноафричка варијанта корона вируса већ кружи Великом Британијом.

Влада је јуче постигла свој циљ да прву од двије дозе вакцина прими 15 милиона најугроженијих грађана, укључујући здравствене раднике и старије од 70 година.

Министар здравља Мат Хенкок је рекао да се вакцинација сада проширује на особе старије од 65 година и оне који имају здравствене проблеме.