Водитељица британске радне групе за вакцине Кате Бингхам изјавила је да ће прве вакцине против коронавируса вјероватно бити мањкаве и неће бити ефикасне за све људе.

“Вакцинација се сматра једином истинском стратегијом изласка из пандемије која се шири цијелим свијетом“, написала је Бингам у тексту објављеном у медицинском часопису “Ланцет“.

Такође је истакла како се никада прије није догодило да се “толико жељно ишчекује вакцина“.

“Међутим, не знамо хоћемо ли икада имати вакцину. Важно је избјећи велико усхићење и претјерани оптимизам”, навела је Бингам те додала да ће прве вакцине против коронавируса вјероватно бити мањкаве.

“Прва генерација вакцина вјероватно неће бити савршена и требали бисмо бити спремни на могућност да можда неће спријечити инфекцију, већ смањити симптоме, па чак и тада можда неће бити ефикасна за све људе или на дужи период”, истакла је водитељица британске радне групе за вакцине.

Бингам је описала стратегију развоја вакцине у Великој Британији као “развој разноликог портфеља кроз различите формате како би Великој Британији пружили највеће шансе за посједовање сигурне и ефикасне вакцине, имајући у виду да многе, а можда и све ове вакцине могу доживјети неуспјех”.

Истакла је како је фокус на томе да вакцина изазове имунолошки одговор у популацији старијој од 65 година, додајући да глобални капацитети за производњу вакцина углавном нису довољни за производњу милијарда доза потребних свијету.

Водећи свјетски кандидат за вакцину коју развијају АстраЗенеца и Универзитет Оксфорд налази се у фази развоја и тренутно пролази кроз трећу фазу испитивања.

Вакцина компаније Пфизер и њемачке компаније БиоНТеК такођер добро напредује, а извршни директор Пфизера Алберт Борла изјавио је да је развој њихове вакцине при самом крају, позивајући јавност на стрпљење.

Кандидат за вакцину фармацеутске компаније Џонсон и Џонсон такође је у трећој фази испитивања, која ће се наставити недуго након што је накратко направљена пауза због необјашњиве болести учесника у тестирању вакцине.

Главна истраживачица Свјетске здравствене организације (СЗО) рекла је у петак да WХО разматра десет вакцина у три фазе испитивања јер се сјеверна хемисфера суочава с великим бројем случајева, с критичном прекретницом у борби против кОВИД-19.

“Наша најбоља очекивања показују да ћемо можда добити резултате једног или два испитивања вакцине прије краја године, могуће крајем новембра. Као што знате, имамо критерије које смо поставили, минималне критерије за одобрење за хитне случајеве”, рекла је др.СоумЈа Сваминатан .

Појаснила је да очекивања морају бити уравнотежена “јер знају да је стопа успјешности испитивања вакцина 10 до 20 посто”, додајући да ће бити успјеха, али да може бити и неуспјеха.