Велика Британија је у понедјељак санкционирала 14 Руса за које су рекли да су сукривци у корупцији коју је открио Сергеј Магнитски, одвјетник који је ухићен и касније умро у затвору након што је тврдио да су руски дужносници уплетени у масовну порезну превару.

Мјере – које замрзавају имовину службеника и забрањују им посјет Уједињеном Краљевству – донесене су новим законом којим се влади даје право да кажњава оне за које каже да су умијешани у највеће случајеве корупције на свијету, јавља Реутерс.

Међу њима су Дмитриј Кљујев, идентифициран као власник Универзалне штедионице у Русији и за кога је британска влада рекла да је помогао у планирању преваре од 230 млијуна долара.

-Корупција има корозиван учинак јер успорава развој, исцрпљује богатство сиромашнијих нација и држи њихов народ заробљеним у сиромаштву. Трује добробити демокрације – рекао је Доминиц Рааб у изјави.

Међу 22 особе санкциониране у складу с новим глобалним режимом борбе против корупције, Британија је такођер казнила тројицу браће Гупта у центру јужноафричког корупцијског скандала који је допринио пропасти бившег предсједника Јацоба Зуме.

Гупте су оптужени у Јужној Африци да су користили везу са Зумом како би финанцијски профитирали. Браћа су негирала умијешаност у корупцију.