Антиковид вакцину Оксфорд-АстраЗенека у Великој Британији је примило 18,1 милион људи, а појава угрушака у крви регистрована је код 30 вакцинисаних особа.

Британска агенција за контролу лијекова и здравствених производа (МХРА) саопштила је како је седам од тих 30 особа преминуло.

У саопштењу се наводи како до сада нема никаквих доказа да је појава угрушака у крви повезана са вакцином Оксфорд-АстраЗенека и да су користи те вакцине у борби против пандемије Ковид-19 вишеструко веће од ризика.

Британски стручњаци и даље истражују евентуалну повезаност између вакцинације и згрушавања крви, као и наведених смртних случајева.

У Великој Британији је од 9. до 21. марта прву дозу вакцине Оксфорд-АстраЗенека примило 15,8 милиона људи, а другу дозу примило је још 2,2 милиона особа.

Неколико европских земаља су ограничиле или обуставиле употребу вакцина Оксфорд-АстраЗенека због забринутости да би могла изазвати појаву угрушака у крви. До сада нема званичних доказа да та вакцина узрокује такву појаву у крви.