Велика Британија саопштила је данас да је склопила “историјски” трговински споразум са Јапаном, што је први велики договор ове врсте који је Лондон закључио од формалног напуштања ЕУ.

Британско-јапански Свеобухватни споразум о економском партнерству усаглашен је на принципијелном нивоу у разговору путем видео везе између британског министра за међународну трговину Лиз Трас и јапанског министра спољних послова Тошимицуа Мотегија.

“Поново смо преузели контролу над својом трговинском политиком и наставићено да напредујемо као трговинска нација изван ЕУ”, написао је на “Твитеру” премијер Борис Џонсон, пренијела је агенција ДПА.

Очекује се да ће споразум подићи британску трговину са Јапаном на ниво од 15,2 милијарде фунти, саопштила је британска Влада.

“Ово је историјски тренутак за Британију и Јапан, пошто је ово наш први трговински споразум послије Брегзита”, саопштила је Трасова.

Споразум ће проћи разматрање у парламентима двије земље, а ступиће на снагу на крају године, када Британија раскине све везе са трговинским правилима ЕУ, наводи Влада.