Национално затварање које треба истећи 2. децембра неће бити продужено, док ће у Енглеској бити успостављен систем ублажавања мјера у три ранга у складу са епидемиолошком ситуацијом, рекао је британски премијер Борис Џонсон .

У обраћању парламентарцима путем видео линка, Џонсон је рекао да је Владин план проћи зиму, избјегавајући да коронавирус измакне контроли и без “расипања тешко стечене прености“.

Завршетком другог националног “лоцкдауна” 2. децембра, трговине, теретане и фризерски салони поново ће бити отворен, наравно уз поштивање превентивних мјера, прије свега социјалног дистанцирања које је још увијек на снази, појаснио је Јохнсон. Додао је да ће вјерски објекти, такођер поново бити отворени за богослужење.

Јохнсонова објава услиједила је након што су научници са Универзитета Оксфорд казали да њихова вакцина пружа 90 посто заштиту од болести с једном и по дозом и 70 посто с једном дозом.

“Први пут од када је овај вирус завладао, можемо виђети излаз из пандемије. У нашим срцима знамо да ћемо до сљедећег прољећа успјети“, нагласио је премијер.

Јохнсон је рекао да ће након затварања Енглеске “и даље користити разуман приступ заснован на три ранга“.

“Одобрићемо вакцину што је брже могуће“, поручио је Јохнсон, додајући да је Влада наручила 100 милиона доза Оксфордске вакцине и укупно 350 милиона доза вакцине против коронавируса.

“То је довољно за све у Великој Британији, као и на крунски зависним и прекоморским територијама. Али, с обзиром на то да ће за то требати времена, истовремено ћемо користити брзо тестирање како бисмо идентификовали асимптоматске случајеве и смањили пренос вируса“, казао је Џонсон .

Очекује се да ће Влада у четвртак открити која ће подручја Британије бити у којем рангу.

Од 2. децембра вратиће се и навијачи на фудбалске стадионе. Стадиони који се налазе у подручју првог ранга моћи ће примити до 4.000 гледалаца, у другом рангу до 2.000, док ће они који су у трећем рангу и даље играти без присуства навијача.

У Великој Британији је од почетка пандемије регистровано више од 1,5 милиона случајева заразе коронавирусом, док је од посљедица преминуло 55.230 људи.