Централна свечаност Исламске заједнице (ИЗ) у Босни и Херцеговини поводом мубарек ноћи Лејлету-л-Кадр одржана је вечерас у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву, с почетком у 21.30 сати. Директан пренос могли сте пратити у програмима и на платформама БХРТ-а.

Главни имам и хатиб Гази Хусрев-бегове џамије др. хфз. Менсур еф. Малкић одржао је уводно обраћање и проучио Кадерску дову, док је ваз казивао реису-л-улема Хусеин еф. Кавазовић.

Директан пријенос програма, у којем су учествовали и учачи Кур’ана и извођачи касида, био је омогућен путем БХРТ-а, БИР Телевизије, те Радија БИР.

Након свечаног програма клањала се јација, теравих и витр – намаз, с почетком у 22.07 сати.
Иако је дошло до ублажавања одређених мјера, подсјећамо да је током доласка и боравка у џамијским просторима обавезно ношење маске, придржавање мјера физичке дистанце, те дезинфекције приликом уласка у џамију.

Лејлету-л-Кадр

Ова ноћ налази се у посљедњој трећини рамазана, најодабранијег мјесеца исламског календара који је на измаку.

Тада већина вјерника ноћи проводи у молитвама, али исто тако и у итикафу, сталном боравку у џамији и ибадету слиједећи примјер посљедњег божијег посланика Мухаммеда с. а. w. с. који је и сам тако проводио посљедњу трећину рамазана.

Хадиси посланика Мухаммеда с.а.w.с. јасно указују на то да је ноћ Лејлету-л-кадр скривена у посљедњој трећини мјесеца рамазана и то у непарним ноћима чије су вриједности многобројне и вишеструке.

Та ноћ је посебно значајна јер је у њој почела објава Кур’ана у којем је описана стварна вриједност те ноћи по којој је и названа сура Ел-Кадр:

“Ми смо га почели објављивати у ноћи Кадр, а шта ти мислиш шта је ноћ Кадр? Ноћ Кадр је боља од хиљаду мјесеци, мелеки и Џибрил, с дозволом Господара свога, спуштају се у њој због одлуке сваке, сигурност је у њој све док зора не сване.” (Ел-Кадр 1-5)

Преноси се да је Мухаммеда с. а. w. с. рекао да је ноћ Кадр “ведра и блага ноћ, ни врућа ни хладна, а у њено јутро сунце излази слабо и румено”, како би је вјерници боље могли препознати, а све до зоре са неба не падне ниједна звијезда.

У тој ноћи вјерници упућују искрене дове, жеље, наде те траже опрост од Узвишеног Господара јер хадиси преносе како ће “оном ко проведе ноћ Кадр у ибадету, бити опроштени прошли гријеси” и под чијим окриљем је “спас све док зора не сване”. Преноси се како се у тој ноћи мелеци спуштају у великом броју тако да њихов број премашује број каменчића на Земљи.

Ноћ Кадр, односно ноћ одредбе (арапски кадр), названа је јер се вјерује да те ноћи одређују и записују одредбе свим божијим створењима за наредну годину.

Мноштво је начина чињења ибадета у Ноћи кадра, почевши од зикра, дова, учења Кур’ана те покајања и тражења опроста.