Готово 75 одсто просвјетних раника у вртићима и основним школама на подручју Кантона Сарајево жели да буде вакцинисано против Ковид-19 на добровољној бази.

Ово су резултати анкете коју спровео Кантонални одбор Самосталног синдиката основног одгоја и образовања ФБиХ.

Од укупно 3.515 испитаника – чланова Синдиката анкети је приступило близу 84% чланства (2.967 особа) а 75 одсто испитаника или 2.662 особе су се изјасниле да желе бити вакцинисане.

Интересантно је да се 21 испитаник изјаснио да је већ искористило могућност и вакцинисао се у сусједној држави, навели су из Синдиката.

Од укупног броја оних који су се изјаснили за вакцинацију, њих 49 се изјаснило да би пристало на прву доступну вакцину против Ковид-19, те да у том случају није важан произвођач.

Најмањи број испитаника, њих 25 се изјаснило за вакцину “Џонсон и Џонсон”, “Синовак” је одабрало 27 испитаника, за “Модерну” је 33, док је 37 анкетираних одабрало вакцину “Астра Зенека”. “Синофарм” је одабрало 48, а “Спутњик Ве” преферира 202 испитаника. Највећи број испитаника, њих чак 2.238, изјаснило се за ваквину “Фајзер/БиоНТек”.

Из Синдиката су поново позвали Владу Кантона Сарајево и Министарство здравства Кантона Сарајево да на листу приоритета за вакцинисање против Ковид-19 буду уврштени радници у дјелатности предшколског одгоја и основног одгоја и образовања на подручју Кантона Сарајево као приоритетна група, искључиво на добровољној бази, пожељно и уз могућност одабира жељене вакцине.